(P) Chirurgia robotică, tratamentul de primă alegere pentru cancerul de prostată

Postat la 01 noiembrie 2022 47 afişări

(P) Chirurgia robotică, tratamentul de primă alegere pentru cancerul de prostată

Cancerul de prostată este o afecţiune ce se dezvoltă, de regulă, lent şi silenţios la nivelul zonei periferice a prostatei, fiind al doilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer la bărbaţii din România, după cel pulmonar. Cancerul de prostată este diagnosticat, de obicei, la bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani şi, de aceea, consultaţiile periodice la medicul urolog, chiar dacă nu există simptome, sunt esenţiale după această vârstă.

Depistat din timp, cancerul de prostată beneficiază de tratament cu viză curativă. Chirurgia robotică urologică reprezentă o soluţie eficientă pentru pacienţii cu o astfel de afecţiune, fiind o formă avansată de chirurgie minim invazivă în care instrumentele chirurgicale şi camera optică sunt manipulate de braţele unui robot, controlat de medicul chirurg. În plus, sistemul robotic oferă o libertate de mişcare superioară mâinii umane şi o vedere mult mărită a câmpului operator, traducând astfel în timp real mişcările mâinilor chirurgului asupra instrumentelor cu care este operat pacientul.

Dintre afecţiunile oncologice din urologie, cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia din plin de avantajele chirurgiei robotice, aceasta fiind şi prima opţiune de tratament recomandată în prostactectomia radicală. Platforma robotică oferă medicului chirurg posibilitatea de a exciza toată partea afectată de cancer, păstrând însă sfincterul uretral extern, elementele neurovasculare care învelesc prostata, dar şi continenţa urinară, permiţând astfel o recuperare mult mai rapidă a pacienţilor.

Chirurgia robotică în urologie are o serie de avantaje atât pentru medic, cât şi pentru pacienţi: precizie crescută, acces în zone anatomice greu accesibile în condiţiile unei intervenţii clasice, deschise, realizarea unor suturi de mare fineţe pe arii restrânse, precum şi incizii de mici dimensiuni, dureri mult diminuate, riscuri operatorii aproape inexistente, spitalizare redusă, recuperare şi integrare în rutina zilnică a pacienţilor mult mai rapide. Însă, un rol important în obţinerea unui succes terapeutic îl are experienţa echipei chirurgicale.

Dacă optaţi pentru prostatectomia radicală minim invazivă, este foarte important să vă adresaţi unui chirurg urolog cu o experienţă bogată. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală de prestigiu care realizează intervenţiile de prostatectomie robotică este condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică şi Reconstructivă, medic cu o foarte vastă experienţă în chirurgia minim invazivă.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare şi, foarte important, prezervarea sfincterului uretral şi a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcţională mai bună a continenţei şi a potenţei”, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer,
chirurgie,
prostata,
tratament,
alegere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.