(P) Câteva moduri în care telefoanele mobile ne-au schimbat viaţa fără să realizăm

Postat la 29 aprilie 2021 908 afişări

(P) Câteva moduri în care telefoanele mobile ne-au schimbat viaţa fără să realizăm

Acum aproape 15 ani, smartphone-urile ne-au schimbat viaţa într-un singur sens. Simţim că au fost alături de noi dintotdeauna, dar cu siguranţă a trecut doar un deceniu şi jumătate - nici măcar - de când Apple anunţa primul iPhone. Atât de puternic şi cu schimbări atât de dramatice încât pare de neconceput să trăieşti zi de zi fără smartphone la îndemână. Iată câteva moduri în care aceste dispozitive ne-au schimbat viaţa.

1. Accsul la întreaga lume: Posibilitatea de a vă conecta la Internet de pe un dispozitiv care încape într-un buzunar a deschis uşile tuturor. Utilizarea internetului este atât de masivă încât companiile au scăzut preţurile, crescând astfel consumul de date.

2. Aplicaţii care au înlocuit industrii întregi: Gama largă de servicii pe care aplicaţiile le-au rezolvat a făcut ca unele obiceiuri şi obiecte să dispară, cum ar fi purtarea unei hărţi de hârtie atunci când călătoriţi, agende şi chiar ceasuri. Smartphone-ul a modificat drastic ideea telefonului mobil, dedicat ca prim scop comunicării şi l-a transformat într-o fereastră permanent deschisă pentru a accesa orice informaţie din lume.

3. Apeluri? Ce-i asta? Dacă la un moment dat telefoanele mobile au fost un succes pentru că puteam apela de oriunde ne-am afla, aplicaţii precum WhatsApp sau Messenger cumva au „ucis” serviciul de apel tradiţional, iar acest obicei a fost înlocuit cu mesaje text şi / sau voce. Astăzi, ceea ce facem cel mai puţin cu telefonul este să vorbim. Legat de punctul anterior, odată cu scăderea apelurilor, utilizările alternative ale dispozitivului au devenit adevăraţii protagonişti. Facebook, Instagram şi Snapchat, pentru a numi câteva, au îndreptat atenţia asupra calităţii fotografiilor pe care le facem. Prin urmare, camera este unul dintre aspectele cele mai importante atunci când alegeţi un telefon mobil.

Descoperiti gama completa de telefoane pe emag.

4. Consumăm mai mult video şi nu televizat. YouTube, Netflix şi jocurile video mobile au înlocuit televiziunea, care nu mai este ecranul principal. Smartphone-ul a devenit un complement (de exemplu, te uiţi la un program şi apoi îl comentezi pe Twitter sau pe Facebook). Pare foarte riscant să ne gândim la moartea televiziunii tradiţionale, dar nu trebuie să pierdem din vedere tendinţa. Caracteristicile smartphone-ului nu favorizează ideea de„ vizionare TV” ca atare, datorită dimensiunii sale, dar funcţionează pentru accesul asincron la conţinut, pentru consumul de jocuri interactive sau pentru consumul ocazional legat de disponibilitatea mai mică a unui alt ecran. Foarte posibil, vom prefera în continuare să vedem anumite conţinuturi pe un ecran mare şi de pe canapea, dar smartphone-ul oferă alternative pe care mulţi le consideră foarte interesante pentru acest consum.

5. Controlăm casa din telefon. Odată cu explozia electrocasnicelor smart şi Internet of Things (IoT), tot mai multe lucruri le putem face direct din telefon. Putem stinge luminile, porni centrala, opri televizorul, porni aspiratorul sau maşina de spălat etc. Lucruri care până nu de mult aveau nevoie de prezenţa noastră pentru a funcţiona, sunt acum la îndemână prin telefon, de oriunde ne-am afla. Putem porni aspiratorul robot dintr-o aplicaţie pe telefon atunci când suntm la muncă sau reglăm temperatura în casă înainte de a ajunge, astfel că o găsim aşa cum ne-o dorim.

6. Ceas deşteptător? Cui îi trebuie? Serios, cine mai foloseşte ceas deşteptător în ziua de azi, când poţi seta şi zece alarme pe telefonul mobil dacă vrei. Să nu mai spunem de faptul că uneori nici măcar ceasul de pe încheietură nu-l mai folosim, ci ne uităm la oră direct la ecranul telefonului mobil.

7. Imaginile, mai importante. Imaginea a fost întotdeauna un instrument puternic de comunicare, aşa cum ne-a arătat creşterea camerelor digitale compacte în ultimele decenii. Cu toate acestea, sosirea smartphone-ului a făcut ca piaţa respectivă să explodeze literalmente. Twitter, Facebook, Instagram sau Snapchat sunt doar câteva exemple ale modului în care cetăţenii comunică din ce în ce mai puţin cu text şi mai mult cu imagini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telefoane mobile,
emag

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.