Opinie Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Autorităţile şi BNR, ''influencerii'' scăderii investiţiilor. Ce dacă datoria statului a explodat, poporul e fericit!

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 19 februarie 2024 40 afişări

Opinie Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Autorităţile şi BNR, ''influencerii'' scăderii investiţiilor. Ce dacă datoria statului a explodat, poporul e fericit!

Într-un articol aparut ieri, Cristian Hostiuc constata ca investitiile straine in Romania au scazut dramatic. Ca antreprenor direct influentat de acest indicator financiar important am o alta perspectiva asupra cauzelor care au generat aceasta situatie. 

Banii circula in tara noastra, dar nu se mai duc in investitii. Nu cred ca marirea fiscalitatii este cauza principala. In opinia mea, Romania a ramas un paradis fiscal si raiul evazionistilor. Banii care poposesc in Romania nu mai ajung in economia reala din diverse motive.

♦ Imprumuturile statului se duc, in principal, in acoperirea gaurilor bugetare, mai putin in investitii. Armata de votanti trebuie hranita cu grija si continuu, mai ales intr-un an electoral. ANAF, aceasta institutie mediocra, care nu e in stare sa stopeze evaziunea fiscala la nivel macro, lasa loc de ''joaca'' evazionistilor profesionisti, romani si straini. De ce sa investesti cand poti sa furi, neplatind taxele si impozitele legale. Statul influenteaza direct scaderea investitiilor, lasand ''portite'' pe unde se scurg banii in buzunarul escrocilor care fac ce vor, cu premeditare.

♦ In ultimii 2 ani au intrat multe miliarde de euro din strainatate. Aceste sume nu au ajuns in investitii, ci sunt parcate in depozite cu dobanzi generoase, fiind schimbate din euro in lei si invers, la expirarea perioadelor in care au produs alti bani. In opinia mea, cumpararea de obligatiuni de stat si blocarea in depozite la termen nu reprezinta investitii. De ce sa faci o fabrica sau sa incerci sa cladesti o firma respectabila de prestari servicii, cand poti sa cumperi diverse instrumente financiare care iti asigura minimum 7% castig anual, fara niciun efort. Inflatia in unele tari, de unde vin banii respectivi, este mult sub 7% pe an. ''Te uiti si castigi'', era o reclama la un post tv. Uite ca se poate!

♦ Din informatii sigure si declaratii publice autentice oferite de reprezentantii firmelor straine care au, cumulat, investitii de miliarde de euro in domeniul imobiliar, multe companii au de gand sa se retraga din Romania. In Bucuresti, a obtine astazi o autorizatie de construire a devenit o himera. Depui dosarul complet, ti se confirma ca totul este in regula si nu primesti ani de zile (fara exagerare) niciun raspuns. Lucrand in domeniu, afirm fara dubii ca strainii sunt realmente siderati de atitudinea PMB, care efectiv sfideaza legile in vigoare. S-a ajuns atat de departe incat Primarul General nu pune in aplicare hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De ce sa mai investesti daca esti umilit si legile sunt optionale pentru unii.

♦ Investitiile straine nu au mai crescut in tara noastra si din cauza conjuncturii internationale, insa acest motiv paleste in fata incompetentei guvernantilor. Azi te bazezi pe o lege, maine se schimba. Azi faci un business plan, maine nu mai e valabil, pentru ca Guvernul schimba regulile dupa bunul plac. Lipsa de predictibilitate este cel mai important indicator pentru companiile straine care vor sa investeasca pe termen mediu sau lung. Daca nu asiguri stabilitate fiscala, chiar daca nivelul de impozitare e mai mare, in zadar astepti investitii straine. Alte tari profita de situatie si asteapta aceeasi bani cu bratele deschise.

♦ Toate firmele cauta bani mai ieftini. Mai au de asteptat, mult si bine. Ceea ce mi se pare exceptional este ca BNR a oferit bancilor mediul ideal pentru a face in 2023 un profit istoric: 3 (trei) miliarde de dolari. Statul roman se imprumuta permanent de la banci, devenint cel mai bun „cersetor” si bun-platnic, in acelasi timp. Bancherii jubileaza si Banca Nationala se dovedeste un ''influencer'' pozitiv pentru tot ce misca in sistem. Eu consider ca este si un ''influencer'' negativ pentru investitorii straini. Bancile detin munti de bani, scumpi pentru investitori. In egala masura, ofera dobanzi care dilueaza apetitul pentru investitii. Astfel, bancile se ''limiteaza'' la profituri istorice, gratie BNR. In acest fel, investitiile in economie se opresc in depozite, in achizitia de obligatiuni, etc. si asa am ajuns unde suntem. 

Chiar daca investitiile straine s-au prabusit in 2023, cercetarile recente arata ca romanii sunt printre cei mai fericiti europeni. Nu mi-ar placea sa traiesc intr-o tara unde sunt investitii straine masive, dar poporul e nefericit. Comasati sau necomasati, suntem de invidiat.

Dragos Dragoteanu, Manager Euroest Invest

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.