Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Rectorii universităţilor din România sunt mai puternici decât Preşedintele, Premierul, Parlamentul, decât orice altă instituţie politică. Dar trebuie să folosească această putere ca să schimbe Romania

Autor: Dragos Damian Postat la 10 februarie 2024 54 afişări

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Rectorii universităţilor din România sunt mai puternici decât Preşedintele, Premierul, Parlamentul, decât orice altă instituţie politică. Dar trebuie să folosească această putere ca să schimbe Romania

A inceput un nou ciclu academic, s-au terminat in liniste si pace alegerile la toate universitatile din Romania, s-au ales sau reales rectori pentru urmatorii patru ani in care se pot intampla multe. Urmatorul ciclu poate fi uimitor de bun pentru Romania – doar daca ne luam dupa zecile de miliarde de euro care asteapta sa fie folosite - cu conditia ca rectorii, care au o putere imensa, sa puna umarul la politici publice de repopulare a Romaniei, de retinere in tara a Zoomerilor si Alpherilor si de dezvoltare a resursei umane in acord cu ceea ce cere piata muncii.

Mai jos sunt 5 seturi de cifre care ilustreaza cele intamplate in ultimii patru ani, care vorbesc tocmai despre esecul Decreteilor si, intr-o masura, al Milenialilor - care sunt astazi la putere in toate structurile societatii si dintre care fac parte majoritatea rectorilor – de a retine in tara Zoomerii si Alpherii in conditiile in care, sa spunem raspicat, nu se mai pleaca din tara din cauza salariilor.

Peste 60 de mii de tineri au plecat din tara, cel putin temporar, in 2022. Motivele sunt aceleasi, le spunem in soapta, ne e rusine de ele, ne consolam spunand “asa e in Romania, ce sa facem…”. Coruptia, birocratia, sistemul clientelar de angajari, nepotismul, pilele si relatiile atat in public cat si in privat, calitatea sistemului de educatie si a celui de invatamant, oligarhiile intelectuale.

Daca in urmatorii 4 ani una sau mai multe dintre cifrele de mai jos se remediaza, inseamna ca rectorii universitatilor din Romania si-au propus indicatori de performanta care chiar au avut puterea sa schimbe Romania.

  1. 10.000 de cautari / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri in strainatate. Nu exista date statistice exacte privind numarul romanilor din strainatate, sursele guvernamentale estimeaza ca intre 5,7 si 8,1 milioane de romani traiesc si muncesc in strainatate.
  2. Conform unui studiu efectuat in 2021 de think-tank-ul ReThink Romania circa 700 de mii de romani – aproximativ 3% din populatia tarii - isi doreau sa plece din tara in 2022, tentatia pentru a emigra fiind mai mare in randul tinerilor intre 16 si 24 de ani.
  3. Procentul de NEET in randul tinerilor intre 15 si 29 de ani era in 2022 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana, 19,3%, si mult peste media europeana de circa 12%. Informatie proaspata, din 2023, unul din trei elevi nu termina 8 clase primare.
  4. Romania are nevoie de 600 de mii de ingineri in urmatorii 10 ani, pentru a tine pasul cu Industria 4.0, conform analizelor Universitatii Politehnice din Bucuresti. Facultatile pot produce doar 8 mii pe an, dintre care multi aleg sa plece din tara.
  5. Datele din ultima analiza a PwC efectuata in 2022 arata ca Romania pierde anual din cauza deficitului de personal  echivalentul a 10% din cresterea PIB-ului nominal, circa 4,4 miliarde de Euro.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.