Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Ionuţ Dumitru, fără a stăvili deşertul demografic prin acţiuni care să înceapă imediat, nu va mai rămâne în 20 de ani nimeni care să se ocupe de convergenţa internă, de echilibrele macroeconomice sau să muncească

Autor: Dragos Damian Postat la 09 martie 2023 24 afişări

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Ionuţ Dumitru, fără a stăvili deşertul demografic prin acţiuni care să înceapă imediat, nu va mai rămâne în 20 de ani nimeni care să se ocupe de convergenţa internă, de echilibrele macroeconomice sau să muncească

Cred ca toata lumea stie ca avem vreo cateva orase in 2023 iar restul tarii este blocata in 2000. Asta este convergenta interna. Sau ca o economie bazata pe consum de bunuri si servicii importate nu are cum sa aduca nici o urma de echilibru macroeconomic.

Dar cand incep sa vorbeasca finantistii despre reforma pietei muncii si demografie inseamna ca suntem rau in picaj. A vorbit de cateva ori profesorul Daniel Daianu, a vorbit odata apasat guvernatorul Mugur Isarescu anul trecut in mai, acum Ionut Dumitru trece subiectul pe lista scurta a directiilor de actiune pentru crestere economica sustenabila.

Sa lasam recensamantul deoparte, stim cu totii ca nu sunt 19.053.815 romani in tara, sunt probabil 15-16 milioane, dar nimeni nu are statistica asta. E mai rau decat de imaginam, daca ne uitam la patru  evenimente critice, sporul natural negativ, dorinta de neoprit a zoomerilor de a pleca din tara, lipsa de “white collar” in industria de prelucrare (asta daca vrem sa industrializam Romania ca sa reducem din deficite) si iesirea la pensie incepand cu 2035 a peste 4 milioane de decretei.

Ionut Dumitru, dupa cum merg lucrurile, in 2045 cand vei iesi la pensie, daca vor mai fi 10 milioane de romani ramasi in tara. Sa ne mai gandim la asta. Si ca sa oprim desertificarea, sa incepem prin a remedia cele 10 puncte de mai jos.

  1. 10.000 de cautari / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri in strainatate. Nu exista date statistice exacte privind numarul romanilor din strainatate, sursele guvernamentale estimeaza ca intre 5,7 si 8,1 milioane de romani traiesc si muncesc in strainatate.
  2. Conform unui studiu efectuat in 2021 de think-tank-ul ReThink Romania circa 700 de mii de romani – aproximativ 3% din populatia tarii - isi doreau sa plece din tara in 2022, tentatia pentru a emigra fiind mai mare in randul tinerilor intre 16 si 24 de ani.
  3. Procentul de NEET (tineri care nu sunt intr-o forma de educatie, instructie sau in campul muncii) este in 2021 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana, 23%, si mult peste media europeana de circa 15%. Informatie proaspata, din 2023, unul din trei elevi nu termina 8 clase primare.
  4. Eurostat indica un grad de literatie digitala in Romania de circa 30% in populatia generala in 2021, cifra care ne situeaza pe ultimul loc in UE.
  5. In trei ani, 2019-2021, Romania a pierdut aproape 900.000 de suflete, multe in floarea varstei si cu putere de munca. CIA Fact book 2022 ne da pe locul secund in lume la rata mortalitatii, 15,26% de decese la mia de locuitori.
  6. Datele statistice ale ANOFM din august 2022 arata circa 42.000 de locuri de munca disponibile la nivel national. Asta in vreme ce in constructii angajatorii declara ca au nevoie de 500 de mii de muncitori, in IT de cel putin 25 de mii iar in industrie de 50 de mii.
  7. Demn de semnalat ca si caz aparte, Romania are nevoie de 600 de mii de ingineri pentru urmatorii 10 ani, conform analizelor Universitatii Politehnice din Bucuresti. Facultatile pot produce doar 8 mii pe an, dintre care multi aleg sa plece din tara.
  8. Datele dintr-o analiza a PwC efectuata inainte de pandemie, in 2019, arata ca Romania pierde anual din cauza deficitului de personal calificat 3,7% din PIB, circa 35 miliarde de lei. Statistici guvernamentale estimau ca se pierdusera in 2017 circa 90 miliarde de lei datorita muncii la negru.
  9. Pentru 2022 Romania a suplimentat pana la 100 de mii contingentul muncitorilor din afara UE care sa vina sa ocupe locurile disponibile in meserii necalificate. Urmeaza fara indoiala si joburile calificate. Nevoia de muncitori este enorma in UE, Germania are un deficit de 400 de mii de muncitori doar in industrie.
  10. Peste exact 10 ani aproximativ 4,5 milioane de decretei incep sa iasa la pensie - cei care or mai apuca - lasand piata muncii intr-o situatie foarte grava si aruncand sistemul de pensii in colaps

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incepere,
refuz,
ionut dumitru,
munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.