ONU şi Casa Albă salută decizia lui Nuri al-Maliki de a pleca de la putere în Irak

Autor: Anna Primac Postat la 15 august 2014 61 afişări

Reprezentantul special al ONU la Bagdad, Nicolai Mladenov, a calificat vineri decizia premierului în exerciţiu Nuri al-Maliki de a pleca de la putere drept "pas istoric" pentru Irak, iar Casa Albă a apreciat că această decizie "este un mare pas înainte".

"Decizia lui al-Maliki de a permite formarea unui nou guvern fără întârziere demonstrează un angajament în procesul democratic", a apreciat Mladenov într-un comunicat.

"Acest fapt va permite realizarea unui nou pas istoric: o tranziţie paşnică a puterii într-o ţară care a suferit mult din cauza masacrelor şi violenţei", a adăugat el.

La rândul său, Casa Albă a apreciat că decizia lui al-Maliki este "un mare pas înainte" pentru Irak, potrivit consilierului prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Susan Rice.

"Sperăm că acest pas va permite plasarea Irakului pe o nouă cale şi va uni poporul în faţa ameninţării pe care o reprezintă Statul Islamic (SI)", a afirmat Rice.

Premierul irakian în exerciţiu, Nuri al-Maliki, şi-a anunţat joi seara intenţia de a renunţa la putere şi de a-l susţine pe succesorul său, Haidar al-Abadi.

"Anunţ astăzi în faţa voastră (...) că-mi retrag candidatura în favoarea lui Haidar al-Abadi", a declarat al-Maliki, într-o alocuţiune televizată.

Preşedintele irakian, Fouad Massoum, i-a încredinţat luni candidatului şiit Haidar al-Abadi misiunea formării Guvernului, într-o ceremonie scurtă transmisă în direct de televiziunea irakiană.

Nuri al-Maliki, care viza un al treilea mandat, apreciase luni că numirea succesorului său constituie o încălcare a Constituţiei, realizată "cu susţinerea Statelor Unite".

Născut în 1952, Haidar al-Abadi a fost doctorand la Universitatea din Manchester, iar în prezent este prim-vicepreşedinte al Parlamentului irakian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IRAK,
GUVERN
/actualitate/onu-si-casa-alba-saluta-decizia-lui-nuri-al-maliki-de-a-pleca-de-la-putere-in-irak-13095657
13095657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.