Omul din spatele unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. El s-a inspirat după modelul de business al unui lanţ german

Postat la 15 noiembrie 2020 15684 afişări

Omul din spatele unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. El s-a inspirat după modelul de business al unui lanţ german

Ce putem învăţa din povestea antreprenorului Odd Reitan este că modelele sunt esenţiale în business. Inspirat de modelul de afaceri al retailerului german Aldi, el a pus bazele unuia dintre cei mai mari discounteri alimentari din Norvegia, companie care i-a adus statutul de cel mai bogat norvegian.

Odd Reitan s-a născut pe 11 septembrie 1951  în Trondheim, Norvegia, în familia lui Ole Reitan şi a lui Margit Aarhaug, care deţineau o băcănie. Antreprenorul a intrat în lumea afacerilor în 1972, alături de tatăl său, cu un prim magazin, AS Sjokkpris.

În timpul unei călătorii în Germania în 1977, Reitan a fost atât de impresionat de modelul de business al retailerului Aldi şi de filosofia din spatele acestuia încât şi-a propus să o transpună în propriile afaceri. Astfel, doi ani mai târziu, pe 15 februarie 1979, a pus bazele lanţului de magazine alimentare REMA (o prescutare de la Reitan, numele său, şi Mat – mâncare), care a înregistrat un succes imediat. În primul an de activitate, portofoliul companiei număra în jur de 500 de produse, însă pentru a-şi ţine competitorii la distanţă, fondatorul a decis să dubleze numărul acestora, până la 1.000. De aici şi numele sub care compania este cunoscută astăzi: REMA 1000. Până în 1990, antreprenorul deschisese câte un magazin  în fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori din Norvegia. În anii ’90, businessul s-a extins şi în afara graniţelor ţării de origine, intrând în Danemarca, Suedia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

În 1952 Reitan s-a căsătorit cu Marit Arntsen, cu care are doi fii: Ole Robert Reitan şi Magnus Reitan. S-a recăsătorit în iunie 2018 cu Hilde Undlien, cu care avea o relaţie încă din 2012.

Una dintre marile pasiuni a lui Odd Reitan este muzica. În anii ’60, a făcut chiar parte dintr-o formaţie rock, Four Jets, unde a cântat la clape. De asemenea, antreprenorul a scris şi o carte publicată în 2012, Hvis jeg var president („Dacă aş fi fost preşedinte”).

Până la sfârşitul anului 2016, REMA 1000 ajunsese la un portofoliu total de 868 de magazine şi deţinea, în Norvegia, o cotă de piaţă de 24,2%. Anul trecut, Reitangruppen, sub umbrela căruita REMA 1000 îşi desfăşoară operaţiunile, alături de alte patru divizii: Reitan Convenience, Reitan Eiendom, Uno-X Energi şi Reitan Kapital, a înregistrat venituri de 95 de miliarde de NOK (circa 8 miliarde de euro). În prezent, grupul are o echipă de 38.000 de angajaţi la nivel internaţional. Potrivit publicaţiei internaţionale Forbes, averea lui Odd Reitan, care îl plasează în topul miliardarilor norvegieni şi pe poziţia 442 în clasamentul celor mai bogaţi oameni ai lumii, se ridică la 5,3 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.