Omul care a dezvoltat cel mai mare parc eolian revine în scenă cu cel mai mare proiect regenerabil din istoria României

Autor: Roxana Petrescu Postat la 12 mai 2022 364 afişări

West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România prin grupul Monsson, a obţinut la finalul lunii martie avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW, în Arad.

Omul care a dezvoltat cel mai mare parc eolian revine în scenă cu cel mai mare proiect regenerabil din istoria României

♦ În perioada 2020-2022, Emanuel Muntmark, discretul dezvoltator de proiecte de energie verde, a înfiinţat 18 companii pentru derularea investiţiilor în solare şi eoliene ♦ Una dintre ele, West Power Investments, a obţinut recent avizul pentru racordare la reţea a unui parc solar mamut, de peste 1.000 MW, în Arad, într-o zonă deficitară privind producţia de energie ♦ Cu acest nou proiect, Muntmark devine cel mai mare dezvoltator şi din noul val verde care stă să înceapă în România, dar diferit faţă de primul val, când s-a concentrat pe eoliene, acum atenţia omului de afaceri ducându-se spre energia solară.

West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România prin grupul Monsson, a obţinut la finalul lunii martie avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW, în Arad. Dimensiunea proiectului este fără precedent în România, cel mai mare proiect de energie solară care funcţionează acum având o capacitate de 60 MW, în timp ce cel mai mare parc de energie eoliană are o capacitate de 260 MW, tot opera lui Muntmark. Data estimată pentru punerea în funcţiune a acestui parc este finalul anului 2024 şi, dacă investiţia se va realiza, aceasta ar putea ajunge la 600 de milioane de euro. La o capacitate de 1.043,7 MW, parcul solar ar necesita o suprafaţă de cel puţin 2.400 de hectare, ţinând cont că pentru a monta 1 MW este necesară o suprafaţă de 2,3-2,5 hectare, potrivit datelor publice.

„Monsson promite să fie în continuare un actor important în România şi să se dedice dezvoltării surselor regenerabile de energie şi lanţului de servicii adiacente pentru creşterea industriei regenerabile din România şi din Europa. Monsson îşi propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi, care, alături de alte proiecte, să ofere României şansa unei independenţe energetice cât mai rapide“, au precizat reprezentanţii Monsson.

West Power Investments este doar una dintre firmele de proiect înfiinţate în perioada 2020-2022 de către Emanuel Muntmark. Potrivit datelor Confidas, acesta a fondat 18 companii în această perioadă, majoritatea destinate dezvoltării de proiecte eoliene şi solare. Unul dintre parcurile emblematice din portofoliul Monsson este Fântânele-Cogealac, un proiect de 1 mld. euro, finalizat de cehii de la CEZ, care cuprinde 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totală de 600 MW împărţită în două parcuri. Până recent, acesta a fost cel mai mare proiect eolian pe uscat la nivel european, fiind însă detronat de un proiect din Norvegia, cu peste 1.000 MW.

„Proiectele mari sunt deja în dezvoltare de trei ani şi sunt aproape de finiş. În momentul de faţă, în jur de 38.000 MW sunt în diverse stadii de dezvoltare, mă refer atât la vânt, fotovoltaic mare, cât şi partea de prosumatori. În cel mai pesimist scenariu, 14.000 MW din această capacitate se vor monta în următorii 10 ani“, preciza recent Sebastian Enache, business development manager la Monsson-PLC, în cadrul ultimei ediţii a ZF Power Summit.

Diferit însă de primul val, când atenţia lui Muntmark s-a concentrat pe zona de investiţii în energia eoliană, acum cele mai mari proiecte ale omului de afaceri sunt pe partea de energie solară. De altfel, statisticile europene arată că în 2025 România ar putea avea printre cei mai mulţi angajaţi în domeniul energiei solare la nivel european, urmând să intre în aceeaşi ligă cu economii majore precum Germania, Franţa şi Polonia. Astfel, în cel mai pesimist scenariu, energia solară va crea circa 15.000 de locuri de muncă la nivelul anului 2025, în cel mai optimist scenariu numărul putând ajunge la aproape 55.000 de joburi.

Ce se întâmplă acum pe piaţa energiei verzi aminteşte de perioada 2009-2014, când România a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii la nivel mondial pentru proiectele de energie regenerabile. La finalul celor cinci ani de creştere spectaculoasă, România avea peste 3.000 MW montaţi în energie eoliană şi 1.340 MW în proiecte de energie solară, capacitate nemodificată până în prezent. Investitorii în energia verde din cel de-al doilea val spun la unison că bani sunt, România este extrem de atractivă prin profiturile pe care le poate întoarce, singurul lucru de care au nevoie fiind păstrarea regulilor jocului în timpul jocului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
parc,
solar,
dezvoltare,
proiect,
acte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.