OMS: COVID-19 ar putea „reveni în forţă” din cauza acoperirii vaccinale scăzute în Africa

Autor: Laura Buciu Postat la 20 octombrie 2022 72 afişări

Acoperirea vaccinală împotriva COVID-19, deja scăzută în comparaţie cu restul lumii, stagnează în Africa, a anunţat joi biroul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care se teme că virusul profită de această situaţie pentru a-şi „recăpăta puterea”, potrivit TF1 Info.

OMS: COVID-19 ar putea „reveni în forţă” din cauza acoperirii vaccinale scăzute în Africa

Până la 16 octombrie, doar 24% din populaţia continentului fusese complet vaccinată, faţă de 64% la nivel global, a declarat OMS - Africa într-o declaraţie emisă cu ocazia briefingului său săptămânal.

Doar trei ţări (Mauritius, Seychelles, Liberia) din 54 au atins ţinta globală stabilită de OMS de 70% din populaţie vaccinată, procent pe care Rwanda este, de asemenea, pe cale să îl atingă. Pe continent, acoperirea vaccinală a stagnat în ultimele două luni în jumătate dintre ţări (27), „în timp ce numărul de doze administrate în fiecare lună a scăzut cu peste 50% între iulie şi septembrie”, deplânge OMS-Africa.

„Atâta timp cât Africa este mult în urmă, va exista un decalaj. În septembrie, au fost utilizate 23 de milioane de doze de vaccin, cu 18% mai puţin decât în august şi cu 51% mai puţin decât în iulie, când au fost administrate 47 de milioane de doze. Cu toate acestea, OMS spune că există semne de îmbunătăţire în octombrie, cu 22 de milioane de doze administrate până la data de 16 a acestei luni, adică 95% din numărul de doze injectate în întreaga lună septembrie”.

„Sfârşitul pandemiei Covid-19 este la îndemână, dar atâta timp cât Africa rămâne cu mult în urma restului lumii în ceea ce priveşte realizarea unei protecţii globale, va exista o portiţă pe care virusul o poate exploata în mod periculos pentru a se întoarce în forţă”, avertizează Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS.

Organizaţia aminteşte că dificultatea de a obţine doze a încetinit vaccinarea pe continentul african în 2021, dar adaugă că aceste probleme sunt acum „în mare parte rezolvate”.

Prioritatea, potrivit OMS-Africa, este de a proteja populaţiile cele mai vulnerabile. Conform datelor din 31 de ţări, 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătăţii au fost complet vaccinaţi în Africa până la 16 octombrie.

La nivel mondial, OMS a anunţat miercuri, la Geneva, că îşi menţine nivelul maxim de alertă în criza Covid-19, avertizând că pandemia „ne-a mai surprins şi ar putea foarte bine să o facă din nou”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coronavirus,
oms,
africa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.