Oficiali americani denunţă o creştere importantă a numărului agenţilor secreţi chinezi în SUA

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 august 2015 54 afişări

Numărul agenţilor secreţi trimişi de Guvernul chinez în Statele Unite a crescut puternic în ultimele luni, denunţă oficiali americani, care estimează că este vorba despre un număr de două cifre, relatează CNN.

Este vorba despre agenţi de la Ministerul Public al Securităţii - serviciul chinez de spionaj -, au declarat miercuri oficiali americani, apreciind că această creştere sugerează că China arată că nu îşi face prea mari griji faţă de legislaţia americană.

De asemenea, nu ar fi surprinzător să existe agenţi din cadrul unor agenţii chineze din domeniul aplicării legii pe teritoriul american, fără ca Statele Unite să ştie despre ei, au mai afirmat oficialii citaţi.

Aceşti agenţi secreţi chinezi pătrund pe teritoriul american cu vize turistice sau de afaceri şi nu-şi raportează prezenţa autorităţilor americane, aşa cum prevede legislaţia. Însă plasarea pe teritoriul american a unor oficiali din cadrul unor agenţii chineze din domeniul aplicării legii fără notificarea autorităţilor americane constituie o infracţiune gravă, au subliniat aceleaşi surse.

Diplomaţi americani au avertizat în weekend China că este necesar să înceteze să mai folosească agenţi guvernamentali sub acoperire pe teritoriul american pentru a exercita presiuni asupra unor cetăţeni chinezi să se întoarcă în ţară cu scopul de a fi judecaţi, în special pentru corupţie. Oficiali americani au confirmat pentru CNN că agenţi chinezi au reuşit să determine cetăţeni chinezi, folosind metode coercitive, să se întoarcă în ţară.

Beijingul a replicat luni că nu încalcă acordul de cooperare cu Washingtonul şi că Guvernul chinez luptă pur şi simplu împotriva corupţiei în cadrul unui program - "Vânătoare de Vulpi 2015".

"Operaţiunea Chinei este legitimă şi a fost aprobată prin acorduri bilaterale semnate anterior, anul acesta", a replicat Beijingul prin intermediul agenţiei de presă de stat China Nouă. "Programul Vânătoare de Vulpi 2015, care vizează oficiali guvernamentali şi din întreprinderi de stat, reprezintă un efort important al Chinei în lupta împotriva corupţiei", subliniază agenţia chineză de presă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CHINA,
SPIONAJ
/actualitate/oficiali-americani-denunta-o-crestere-importanta-a-numarului-agentilor-secreti-chinezi-in-sua-14682771
14682771
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.