Oficial BCE: Rapiditatea vânzărilor de obligaţiuni europene din ultima perioadă este îngrijorătoare

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 19 mai 2015 43 afişări

Vânzările de obligaţiuni guvernamentale eurpene din ultima perioadă reprezintă o corecţie normală, dar rapiditatea ajustării este îngrijorătoare şi indică o "volatilitate extremă a pieţei", a declarat marţi Benoit Coeure, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE, care cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, în cadrul programului de suplimentare a lichidităţilor în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro, va suplimenta uşor achiziţiile în lunile mai şi iunie, din cauza lichidităţii scăzute a pieţei din iulie şi august, a spus Coeure, citat de Reuters.

Oficialul BCE a precizat că această suplimentare nu are nicio legătură cu volatilitatea pieţei.

"Nu cred că scăderea recentă a preţurilor obligaţiunilor din Germania şi din alte ţări este un motiv de îngrijorare, reflectând până acum o corecţie a pieţei. Mai îngrijorătoare este rapiditatea acestei schimbări", a spus Coeure.

În urma declaraţiilor, euro s-a depreciat, revenind sub nivelul de 1,12 dolari pe unitate pentru prima oară într-o săptămână, iar acţiunile şi obligaţiunile europene au crescut.

Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 1,2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,9%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2%. Indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,4%.

Randamentele obligaţiunilor, a căror evoluţie este opusă preţurilor acestora, au scăzut la rândul lor. Astfel, randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,07 puncte procentuale, iar randamentele obligaţiunilor similare ale Italiei şi Spaniei cu câte 0,09 puncte procentuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
OBLIGAŢIUNI,
/actualitate/oficial-bce-rapiditatea-vanzarilor-de-obligatiuni-europene-din-ultima-perioada-este-ingrijoratoare-14295631
14295631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.