Oficial BCE: Politicile băncii funcţionează şi nu pun în pericol stabilitatea financiară

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 31 mai 2015 30 afişări

Politicile Băncii Centrale Europene (BCE) contribuie la redresarea economică a zonei euro şi nu au dus la o supraevaluare generalizată a activelor care ar pune în pericol stabilitatea financiară, a declarat sâmbătă, la Barcelona, vicepreşedintele instituţiei financiare, Vitor Constancio.

"Politicile BCE funcţionează şi au o contribuţie semnificativă la normalizarea condiţiilor economice, pe termen scurt. Aceste politici vor ajuta economia pe termen mediu", a afirmat Constancio într-un discurs.

El a arătat că măsurile de stimulare adoptate de BCE reduc efectul negativ al scăderii producţiei economice, provocată de ritmul lent de creştere economică, care favorizează şomajul pe termen lung.

Pentru a îmbunătăţi potenţialul de creştere economică, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, zona euro trebuie să se bazeze mai mult pe investiţii, a spus Constancio, el cerând continuarea eforturilor pentru măsuri structurale, care nu sunt responsabilitatea băncii centrale.

Constancio a respins criticile că măsurile BCE de achiziţii de obligaţiuni pentru suplimentarea lichidităţilor reduc presiunea asupra guvernelor de a aplica măsuri structurale.

BCE cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, în cadrul unui program de suplimentare a lichidităţilor de 1.100 de miliarde de euro valabil până în septembrie 2016, care are ca scop stimularea economiei zonei euro.

Creditarea către sectorul privat din zona euro s-a stabilizat în aprilie, după ce a crescut constant în 2014 şi în primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate vineri de BCE, sugerând că redresarea economică din zona euro nu accelerează.

Constancio a spus că menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut pentru o lungă perioadă de timp contribuie la creşterea valorii unor active, ceea ce ar putea provoca temeri legate de stabilitatea financiară, dar că până în prezent nu a avut loc op supraevaluare generalizată a activelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
ZONA EURO,
ECONOMIE
/actualitate/oficial-bce-politicile-bancii-functioneaza-si-nu-pun-in-pericol-stabilitatea-financiara-14371529
14371529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.