OECD estimează cel mai slab ritm de creştere a economiei mondiale de la criza financiară

Autor: Andra Stroe Postat la 19 septembrie 2019 73 afişări

OECD estimează cel mai slab ritm de creştere a economiei mondiale de la criza financiară

OECD estimează cel mai slab ritm de creştere a economiei mondiale de la criza financiară

BUCURESTI (MEDIAFAX) - Disputele comerciale şi incertitudinele privind Brexitul au dus, din nou, la înrăutăţirea estimărilor privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020, avertizează, joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit Reuters.

OECD estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 2,9% în 2019 şi de 3% în 2020, faţă de prognoza din mai, care indica un avans de 3,2% în 2019 şi de 3,4% în 2020. Anul acesta va înregistra cel mai slab ritm de creştere de la criza financiară din 2008 şi vine după un avans de 3,6% anul trecut.

PIB-ul global riscă să intre într-o nouă fază, de creştere redusă, dacă guvernele ezită să ia măsurile necesare pentru a răspunde incertitudinilor privind Brexitul şi escaladării tensiunilor comerciale, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Ordinea globală care reglementa comerţul a dispărut şi suntem într-o nouă eră, cu mai puţine certitudini, şi mai multe relaţii comerciale arogante", a susţinut Laurence Boone, economistul-şef al OECD. “Creşterea comerţului mondial, care a fost motorul redresării economiei după criză, a intrat în teritoriu negativ acum, după un avans de 5% în 2017. Tensiunile comerciale afectează şi investiţiile, care de la o expansiune de 4% în ultimii doi ani, au încetinit la 1%”, a apreciat aceasta.

Economia SUA ar urma să crească cu 2,4% anul acesta şi cu 2% anul viitor, faţă de un avans de 2,8% şi, respectiv, 2,3% previzionat de OECD în mai.

Economia Chinei va înregistra o expansiune de 6,1% în 2019 şi de 5,7% în 2020, după ce anterior OECD previziona o creştere de 6,2% şi, respectiv, 6%.

În cazul unei ieşiri line a Marii Britanii din UE, cu o perioadă de tranziţie, OECD estimează ă economia britanică va creşte cu 1% în 2019 şi cu 0,9% în 2020, după ce în mai previziona un avans de 1,2% şi, respectiv, 1%. În cazul unui Brexit fără acord, PIB-ul Regatului Unit ar urma să fie cu 2% mai scăzut în perioada 2020-2021.

Zona euro va fi de asemenea afectată, PIB-ul urmând să piardă o jumătate de punct procentual în perioada 2020-2021.

Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 1% (faţă de 1,2% previzionat în mai), şi tot de 1% în 2020 (comparativ cu prognoza precedentă, de 1,4%).

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
avans,
economie mondiala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.