O zonă cheie nu este apărată de NATO prin articolul 5. Dacă o putere străină ar ataca, NATO nu ar fi obligată să apere acest stat

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 31 martie 2024 34 afişări

Printr-o ciudăţenie a geografiei şi a istoriei o importantă zona nu este din punct de vedere tehnic, inclusă în pactul NATO.

Dacă o putere străină ar ataca Hawaii, stat al SUA, membrii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord nu ar fi obligaţi să apărare statul. În Hawaii se află obiective militare importante precum baza Marinei americane de la Pearl Harbor sau sediul Comandamentului Indo-Pacific. Locul are şi o însemnătate istorică majoră. Atacul japonez asupra bazei de la Pearl Harbor a dus la intrarea SUA în Al Doilea Război Mondial.

 

"Este cel mai ciudat lucru", a spus pentru CNN David Santoro, preşedintele grupului de reflecţie Pacific Forum din Honolulu, care a adăugat că nici măcar majoritatea locuitorilor din Hawaii nu au idee că statul lor este, din punct de vedere tehnic, nu este în alianţă.

De ce nu este Hawaii tehnic în NATO?

Numele NATO - Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord - este explicaţia.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
refuz,
geografie,
hawaii,
istorie,
sua,
pacific

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.