O rază de speranţă în blocajul fiscal din SUA

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2013 91 afişări

Camera Reprezentanţilor SUA a votat, sâmbătă, o rezoluţie care garantează că salariaţii federali îşi vor primi înapoi banii după ce actualul blocaj fiscal se va fi încheiat, oferind astfel un sprijin măcar moral celor peste un milion de americani angajaţi în sectorul public care fie sunt în şomaj tehnic, fie lucrează în continuare fără să fie plătiţi.

O rază de speranţă în blocajul fiscal din SUA

Ca urmare, secretarul apărării, Chuck Hagel, a anunţat că îi va chema înapoi la lucru pe majoritatea celor 350.000 de angajaţi civili ai Departamentului Apărării care au fost trimişi în şomaj tehnic.  

Blocarea activităţii în majoritatea instituţiilor federale ale SUA, începând de marţi, a început treptat să îngrijoreze nu numai pieţele financiare, care iniţial sperau într-o rezolvare rapidă a situaţiei, ci şi pe şefa FMI, Christine Lagarde, care le-a cerut politicienilor să-şi rezolve conflictul înainte ca o criză a datoriilor în SUA să lovească în plin economia globală.

Avertismentul şefei FMI nu se referă atât la blocarea legii aflate acum în impas, privitoare la bugetul pentru anul fiscal 2014, cât la faptul că rezistenţa înverşunată a unei facţiuni republicane faţă de aprobarea acestei legi s-ar putea repeta şi cu prilejul apropiatei dezbateri privind ridicarea plafonului de îndatorare a SUA, fixat acum la 16.700 mld. dolari.

Preşedintele Barack Obama şi-a anulat turneul din această săptămână în Asia pentru summitul ASEAN şi Forumul Asia-Pacific, iar Trezoreria SUA a avertizat, la rândul său, că îşi va epuiza capacitatea de a împrumuta bani până la 17 octombrie şi că până la jumătatea lunii estimează că va ajunge să mai aibă doar lichidităţi de 30 mld. dolari. "Piaţa creditului ar putea îngheţa, dolarul s-ar prăbuşi, dobânzile ar creşte brusc, iar rezultatul ar fi o criză financiară poate chiar mai gravă decât cea din 2008", afirmă Trezoreria.

În tabăra republicană, problema se pune în continuare în aceiaşi termeni - condiţionarea votului pentru buget în Camera Reprezentanţilor de o amânare cu un an a intrării în vigoare pentru unele dintre prevederile legii de reformă a sistemului de asigurări medicale, amânare căreia i se opun atât preşedintele Obama, cât şi Senatul dominat de democraţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-raza-de-speranta-in-blocajul-fiscal-din-sua-11464139
11464139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.