O gura de aer

Postat la 21 februarie 2006 1 afişăre

In sfarsit, o veste buna pentru producatorii de carne de pui, dupa pierderile de 30 de milioane de euro provocate de gripa aviara. Saptamana trecuta au crescut taxele vamale pentru carnea de pui de import de la 45% la 70%. E o masura temporara, salutata de producatorii interni. E si suficienta?

In sfarsit, o veste buna pentru producatorii de carne de pui, dupa pierderile de 30 de milioane de euro provocate de gripa aviara. Saptamana trecuta au crescut taxele vamale pentru carnea de pui de import de la 45% la 70%. E o masura temporara, salutata de producatorii interni. E si suficienta?

 

Taxele vamale mai mari pentru carnea de import sunt bune, spun reprezentantii producatorilor, dar vin cam tarziu. Pana acum au fost importate, dupa confirmarea prezentei virusului gripei aviare, circa 30.000 t de carne de pasare la un pret de 780 de euro/tona - sub pretul mondial. Iar o taxa vamala mai mare - fie ea si temporara - aduce in avantaj timp de sase luni producatorii interni in fata importatorilor, dar lasa totusi nerezolvata o problema mai complicata, de care acestia se plang: cea a asa-numitelor importuri neloiale, care sunt poate la fel de paguboase ca si gripa aviara.

 

Gheorghe Antochi, presedintele grupului Agricola International, spune ca in portul Constanta ajung vase cu incarcaturi din carne de pui vrac care este, mai apoi, decongelata, ambalata in "portii" mici, recongelata si vanduta. E vorba, spune Antochi, de carne de import care pe piata romaneasca are preturi imposibil de concurat (cu 50% mai mici) si care provine din Statele Unite si Brazilia - iar importurile din aceste tari inseamna aproape trei sferturi (72%) din totalul carnii de pui de import. Astfel de importuri, spune Antochi, ar incalca doua conditii impuse producatorilor romani.

 

Prima conditie e legata de felul in care sunt hranite pasarile. De mai bine de un an, producatorii romani - spre deosebire de cei din Brazilia si Statele Unite - nu mai au voie sa foloseasca drept hrana pentru pasari fainile si grasimile de origine animala. Pentru producatorii care fac export in Uniunea Europeana, regula a fost impusa cu cinci ani in urma. Cea de-a doua conditie e cea a congelarii si recongelarii, pe care cea mai mare parte a importurilor - care au ajuns in 2005 la 158.000 t (peste 200 de milioane de euro) - nu o respecta, spune Antochi. Problema importurilor neloiale e veche de 3-4 ani. Dar e una mai mare, spun producatorii, decat a celor 8.000 t de carne de pui care vin anual din UE si care se supun acelorasi reguli si restrictii ca si producatorii locali.

 

Totusi, marirea taxelor vamale pentru urmatoarele sase luni - adica pana in august - e un balon de oxigen pentru productia interna. Masura, propusa de Uniunea Crescatorilor de Pasari in toamna lui 2005 si aprobata de guvern saptamana trecuta, e folositoare pentru ca producatorii romani care isi vor putea vinde, macar in parte, stocurile de carne, cifrate in decembrie 2005 circa 20.000 de tone, de zece ori mai mult decat in decembrie 2000.

 

Numai Agricola International, spune Gheorghe Antochi, are pe stoc circa 3.000 de tone - productia pe o luna - care ar fi trebuit sa mearga la export catre tari ca Germania, Franta sau Elvetia. In urmatoarele sase luni vom gasi in rafturi carne de pui romaneasca alaturi de carne importata cu taxe vamale mai mari, deci probabil ceva mai scumpa decat acum. Producatorii spera ca in aceasta perioada importurile de carne ieftina se vor reduce la jumatate.

 

Dar peste zece luni - daca totul merge bine - vom fi deja in Uniunea Europeana, iar carnea de import va patrunde in Romania fara nici un fel de taxe vamale. Atunci se va declansa adevaratul cutremur caruia va trebui sa-i faca fata producatorii de carne de pui, care insa spera ca aderarea va insemna si rezolvarea problemei importurilor neloiale, pentru ca orice companie - fie ea producator, abator, procesator - va trebui sa respecte aceleasi norme, cele europene. Abia atunci, cred reprezentantii industriei, vom scapa de carnea care incalca normele comunitare si care se vinde la preturi mai mici ori de cea produsa la negru, pentru care nu se platesc taxe.

 

Urmeaza deci sase luni in care producatorii interni au timp sa scape de stocurile pe care nu le-au putut exporta din cauza interdictiilor pricinuite de gripa aviara si alte patru in care importurile vor fi taxate din nou in vama cu numai 45%. Dupa aceea, va trebui sa dea piept cu Europa: incepand cu 1 ianuarie 2007, toata lumea va avea aceeasi sansa, va trebui sa respecte aceleasi norme si sa inoate singur.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
O gura de aer
/actualitate/o-gura-de-aer-978902
978902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.