Numărul morţilor după cutremurul din Nepal a ajuns la 157

Autor: Laura Buciu Postat la 04 noiembrie 2023 102 afişări

Numărul morţilor după cutremurul din Nepal a ajuns la 157

Echipele de salvare din Nepal au început sâmbătă să sape cu mâinile goale printre dărâmăturile caselor prăbuşite, căutând supravieţuitori după cel mai grav cutremur din ultimii opt ani, care a ucis 157 de persoane şi a zguduit clădiri până la New Delhi, potrivit Reuters.

Cutremurul a lovit regiunea Jajarkot, în vestul naţiunii himalayene, vineri, la ora 23:47 (1802 GMT), cu o magnitudine de 6,4, a declarat Centrul Naţional Seismologic din Nepal. Centrul german de cercetare pentru geoştiinţe l-a măsurat la 5,7, iar U.S. Geological Survey la 5,6.

Oficialii se tem că numărul morţilor ar putea creşte, deoarece primii respondenţi au ajuns în zona colinară din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 km vest de capitala Kathmandu, abia sâmbătă dimineaţa devreme şi au început să caute supravieţuitori.

„Numărul răniţilor ar putea fi de ordinul sutelor, iar numărul deceselor ar putea creşte şi el”, a declarat telefonic pentru Reuters Harish Chandra Sharma, oficial al districtului Jajarkot.

Deşi magnitudinea cutremurului nu a fost severă, pagubele şi numărul de morţi sunt mari din cauza calităţii slabe a construcţiilor din zonă şi pentru că s-a produs în timp ce oamenii dormeau, au declarat oficialii.

Se aşteaptă ca operaţiunile de salvare să fie lente, deoarece echipele de urgenţă trebuie mai întâi să elibereze drumurile blocate de alunecările de teren în multe locuri, au spus aceştia, adăugând că s-a cerut ca elicopterele şi avioanele mici să fie pregătite să se alăture efortului.

Cutremurul este cel mai puternic din 2015, când aproximativ 9.000 de persoane au fost ucise în două cutremure. Oraşe întregi, temple vechi de secole şi alte situri istorice au fost reduse atunci la moloz, iar peste un milion de case au fost distruse, cu un cost pentru economie de 6 miliarde de dolari.

Bilanţul victimelor a inclus 105 persoane ucise în Jajarkot şi 52 în districtul vecin Rukum West, ambele în provincia Karnali, a declarat pentru Reuters Rama Acharya, un oficial din cadrul departamentului pentru dezastre al ministerului federal de interne (interior), Rama Acharya.

Epicentrul a fost în satul Ramidanda. Centrul seismologic naţional a declarat că 175 de replici au fost înregistrate în Jajarkot, iar şase dintre ele au avut magnitudinea 4 sau mai mare.

Trei oraşe şi trei sate erau cunoscute ca fiind afectate în Jajarkot, care are o populaţie de 190.000 de locuitori, cu sate împrăştiate pe dealuri îndepărtate, au declarat autorităţile.

Cel puţin 85 de persoane au fost rănite în Rukum West şi 55 în Jajarkot, a declarat un oficial din cadrul biroului primului ministru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mort,
cutremur,
nepal

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.