Noul grup de social media al lui Donald Trump, care vrea să concureze cu Twitter şi Facebook, estimat la circa 10 miliarde de dolari: „Este un SPAC pe steroizi”

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 17 noiembrie 2021 36 afişări

Noul grup de social media al lui Donald Trump, care vrea să concureze cu Twitter şi Facebook, estimat la circa 10 miliarde de dolari: „Este un SPAC pe steroizi”

De-a lungul a 75 de ani, Donald Trump a strâns o mulţime de active – zgârie-nori, hoteluri, terenuri de golf etc – estimate la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, după eliminarea datoriilor. Recent, fostul preşedinte american a creat un nou business, Trump Media and Technology Group, care – deşi nu a realizat aproape nimic – plănuieşte să lanseze o companie de social media şi alte proiecte în viitorul apropiat. În prezent, investitorii sugerează că valoarea grupului ar fi de aproape 10 miliarde de dolari.

Cei care evaluează afacerea lui Trump la un asemenea nivel sunt aşa numiţii stock pickers. Ei nu pot achiziţia acţiuni în Trump Media and Technology Group, însă pot cumpăra acţiuni dintr-un SPAC (special purpose acquisition company) care intenţionează să fuzioneze cu businessul fostului lider de la Casa Albă. Ştirile privind fuziunea au trimis acţiunile SPAC-ului de la 10 până la 60 de dolari în ultima lună.

Dacă acţiunile rămân în dreptul nivelului de 60 de dolari, acţionarii SPAC-ului vor obţine o participaţie de 2,2 miliarde de dolari în noua companie. Actualii acţionari ai firmei lui Trump (participaţia fostului preşedinte încă nu este cunoscută) ar urma să aibă o deţinere de 5,1 miliarde de dolari.

Mai mult, în contextul în care preţul unei acţiuni se menţine la peste 30 de dolari după o lună şi jumătate de la fuziune, proprietarii grupului Trump vor primi încă 40 de milioane de acţiuni, în valoare de 2,4 miliarde de dolari. În total, compania ar atinge o capitalizare de circa 10 miliarde de dolari.

În general, investitorii au tendinţa de a supraevalua SPAC-urile. În primăvară, Universităţile New York şi Stanford au efectuat un studiu ce a luat în calcul 16 SPAC-uri care au fuzionat în 2019 şi 2020, fiind tranzacţionate ulterior pentru cel puţin 12 luni. În medie, acţiunile şi-au pierdut 35% din valoare în perioadele analizate, chiar dacă piaţa a crescut per ansamblu.

„Este un SPAC pe steroizi. Combini entuziasm cu entuziasm şi obţii entuziasm la pătrat”, spune Michael Klausner, profesor în business şi drept la Stanford, unul dintre autorii studiului.

Raliu de 350% pentru SPAC-ul asociat cu noua companie de social media a lui Donald Trump, care va lansa o reţea de socializare numită „Truth Social”

Twitter, care susţine că afişează reclame unui număr de 211 milioane de utilizatori zilnici, are în prezent o valoare de piaţă de 40 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, investitorii evaluează gigantul de social media la aproape 189 de dolari per fiecare persoană care este expusă în fiecare zi la publicitate. Dacă o treime din cei 89 de milioane de urmăritori pe care îi avea Trump pe Twitter devin utilizatori zilnici ai noii platforme – şi investitorii evaluează compania în mod similar cu Twitter – atunci Trump Media and Technology Group ar valora în teorie 5,6 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.