Nou maxim istoric vineri pentru Bursa de la Bucureşti: creşteri de 3,5% la Purcari şi 3,2% pe OMV Petrom. Hidroelectrica şi Banca Transilvania, la maxime istorice

Autor: Tibi Oprea Postat la 24 mai 2024 43 afişări

Nou maxim istoric vineri pentru Bursa de la Bucureşti: creşteri de 3,5% la Purcari şi 3,2% pe OMV Petrom. Hidroelectrica şi Banca Transilvania, la maxime istorice

Bursa de la Bucureşti a atins un nou maxim istoric în şedinţa de tranzacţionare de vineri, 24 mai 2024, după ce indicele de referinţă BET a urcat cu 1,4%, la 17.680,5 puncte, pe fondul aprecierii mai multor acţiuni din componenţa sa, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Astfel, cele mai mari creşteri au fost livrate de Purcari (3,5%), OMV Petrom (3,2%), Transelectrica (2,8%), Romgaz (2,4%), MedLife (2,3%), Digi Communications (1,8%), Hidroelectrica (1,3%), Aquila Part Prod (1,3%) şi Banca Transilvania (1,1%). La polul opus, cele mai mari scăderi le-au avut Transport Trade Services (minus 2,5%) şi One United Properties (minus 1,6%).

Acţiuni ca Romgaz şi Digi s-au apropiat de maximele istorice atinse, în timp ce Hidroelectrica şi Banca Transilvania au ajuns vineri la evaluări istorice de 61,3 mld. lei şi 24,9 mld. lei. Acţiunile Hidroelectrica (136 lei) înregistrează un avans de peste 30% faţă de preţul final din oferta de listare, respectiv un plus de aproape 35% faţă de preţul cu discount. Cel mai recent maxim fusese atins pe 9 ianuarie (135,4 lei).

Lichiditatea a depăşit 91 de milioane de lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Banca Transilvania (21 mil. lei), Hidroelectrica (11,3 mil. lei) şi OMV Petrom (8,9 mil. lei). Lichiditatea pe acţiuni a atins circa 90 mil. lei de cinci ori în ultimele 10 sesiuni.

Avansul indicelui principal până acum în luna mai este de 3,6%, în timp ce randamentul cu tot cu dividende este de 5,7%. De remarcat faptul că indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din prima ligă bursieră, a ajuns la 17,9% de la începutul anului, faţă de un plus de circa 13,5% (în lei) pentru indicele american S&P 500 Total Return.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.