Norvegia va returna consorţiului condus de Airbus elicopterele NH90 şi va cere rambursarea plaţilor

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 iunie 2022 79 afişări

Norvegia a declarat că îşi va desfiinţa flota de elicoptere militare NH90 şi va cere rambursarea plăţilor de la un consorţiu condus de compania europeană Airbus, care a ripostat calificând această măsură drept "lipsită de temei legal", scrie Reuters.

Norvegia va returna consorţiului condus de Airbus elicopterele NH90 şi va cere rambursarea plaţilor

Norvegia va returna elicopterele militare comandate de la consorţiul NHIndustries pentru că fie nu sunt fiabile, fie au fost livrate cu întârziere, au declarat vineri ministrul apărării şi şeful armatei.

Oslo a declarat că va solicita, de asemenea, rambursarea a 5 miliarde de coroane (523 de milioane de dolari) plus dobânzi şi alte costuri de la NHIndustries, care este deţinut de Airbus Helicopters, compania italiană Leonardo şi Fokker Aerostructuresdin Olanda.

"Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noştri şi câte piese comandăm, nu va face niciodată ca NH90 să fie capabil să îndeplinească cerinţele Forţelor Armate norvegiene", a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram, într-o conferinţă de presă.

Consorţiul s-a declarat "extrem de dezamăgit" de această decizie. "NHIndustries consideră că această reziliere este lipsită de temei legal", a spus asocierea, într-un comunicat. Entitatea a precizat că nu i s-a oferit posibilitatea de a discuta cea mai recentă propunere făcută pentru a îmbunătăţi NH90 sau pentru a aborda cerinţele specifice norvegiene.

Acţiunile Airbus au scăzut cu puţin peste 1%.

Contractul iniţial pentru 14 elicoptere a fost semnat în 2001, dar Norvegia a primit doar opt, a precizat ministerul.

"Avem un elicopter care nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze", a declarat generalul Eirik Kristoffersen, şeful forţelor armate norvegiene.

Cu toate acestea, NHIndustries a declarat că a livrat 13 din 14 aparate de zbor şi că al paisprezecelea este gata de recepţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
elicoptere,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.