Noroc cu furia vestelor galbene: banii aruncaţi de Macron în protestatari au transformat Franţa în mai puţin de un an dintr-un pacient bolnav într-un rar simbol al sănătăţii economice în Europa

Postat la 30 august 2019 97 afişări

Noroc cu furia vestelor galbene: banii aruncaţi de Macron în protestatari au transformat Franţa în mai puţin de un an dintr-un pacient bolnav într-un rar simbol al sănătăţii economice în Europa

În urmă cu cinci ani, şomajul cronic, ritmul lent de revenire, competitivitatea slabă a industriei în raport cu vecinii şi rezistenţa la reformă i-au adus Franţei, a doua economie ca mărime din zona euro, renumele de „noul bolnav al Europei“.

Acum, când Germania, cu un model de creştere bazat pe exporturi, pare că se îndreaptă spre recesiune, economia franceză surprinde plăcut: PIB-ul a crescut peste aşteptări, iar încrederea consumatorilor se menţine la niveluri ridicate, în pofida războiului comercial global şi a ameninţărilor Brexitului.

Preşedintele Emmanuel Macron a deschis portofelul statului la timp pentru a stimula consumul. Noroc cu pro­testele vestelor galbene: au forţat guvernul să cheltuiască, alimentând astfel creşterea când zona euro şi economia mondială încetinesc. Ceea ce în decembrie părea o slăbiciune politică şi o cheltuială inutilă, în condiţiile în care Macron îşi urmărea până atunci obsesiv ideea de a reduce deficitul bugetar, acum pare planul salvator al unui vizionar. Franţa este unul dintre cei mai mari in­ves­titori ai României, iar piaţa franceză este în topul pieţelor de export ale producătorului de automobile Dacia, deţinut de constructorul auto francez Renault. Dacia este unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franta,
bolnav,
aruncare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.