Noile coduri ale Americii: Operaţiunea Twist în loc de QE3

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 septembrie 2011 35 afişări

În loc de un al treilea program de relaxare monetară cantitativă (quantitative easing), respectiv de cumpărare de obligaţiuni americane de către Rezerva Federală, autoritatea monetară americană a ales o soluţie botezată repede de comentatori drept "Operation Twist", prin care Fed va cumpăra până la finele lui iunie 2012 titluri guvernamentale americane în valoare de 400 de miliarde de dolari cu scadenţe între 6 şi 30 de ani şi va vinde titluri în valoare echivalentă cu scadenţe de 3 ani sau mai puţin.

Scopul operaţiunii este de a împinge în jos dobânzile pe termen lung, corelate cu dobânzile la creditele ipotecare şi cele pentru finanţările acordate afacerilor. Numele de Operaţiunea Twist, după genul de dans cu acelaşi nume, a apărut prima dată în 1961, când Fed a procedat pentru prima dată la schimbul de titluri de datorie pe termen scurt cu altele pe termen lung, cu scopul de a reduce decalajul dintre dobânzile pe termen lung şi cele pe termen lung şi a întări dolarul.

Decizia Fed este o alternativă mult mai sănătoasă, ca stimulent economic, în raport cu cele două programe de relaxare monetară cantitativă promovate după declanşarea crizei financiare, întrucât nu se mai bazează pe crearea de monedă şi exportarea în toată lumea a inflaţiei rezultate, cu efecte negative îndeosebi asupra ţărilor în curs de dezvoltare.

După anunţarea deciziei de joi a Fed, randamentele la titlurile federale pe termen lung (mai ales pentru cele cu scadenţa la 30 de ani) au scăzut, într-adevăr, însă pieţele financiare au reacţionat negativ, nu atât pentru că se aşteptau la o nouă rundă de QE, ci din cauza evaluării de către Rezerva Federală a situaţiei economice din SUA, caracterizată de o continuare a situaţiei proaste de pe piaţa muncii şi a prezenţei unor riscuri apreciate drept "semnificative" ca peisajul economic din SUA să se înrăutăţească.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/noile-coduri-ale-americii-operatiunea-twist-in-loc-de-qe3-8789209
8789209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.