Noi probleme pentru Elon Musk. Compania sa, Neuralink, se află sub investigaţie federală

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 decembrie 2022 53 afişări

Noi probleme pentru Elon Musk. Compania sa, Neuralink, se află sub investigaţie federală

Compania Neuralink a lui Elon Musk se află sub investigaţie federală pentru potenţiale încălcări ale bunăstării animalelor, pe fondul plângerilor interne ale angajaţilor care se plâng că testele sale pe animale sunt grăbite, provocând suferinţe şi decese inutile, potrivit Reuters.

Neuralink Corp dezvoltă un implant cerebral care speră să ajute persoanele paralizate să meargă din nou şi să vindece alte afecţiuni neurologice. Ancheta federală, care nu a fost raportată anterior, a fost deschisă în ultimele luni de către inspectorul general al Departamentului american al Agriculturii, la cererea unui procuror federal, potrivit a două surse care au cunoştinţă despre anchetă. Ancheta, a declarat una dintre surse, se concentrează pe încălcări ale Legii privind bunăstarea animalelor, care reglementează modul în care cercetătorii tratează şi testează unele animale.

Investigaţia a venit într-un moment în care angajaţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi în ceea ce priveşte testele pe animale efectuate de Neuralink, inclusiv plângerile potrivit cărora presiunea exercitată de directorul general Musk pentru a accelera dezvoltarea a dus la experimente greşite, potrivit unei analize efectuate de Reuters pe zeci de documente ale Neuralink şi interviuri cu peste 20 de actuali şi foşti angajaţi.

Astfel de teste eşuate au trebuit să fie repetate, ceea ce a dus la creşterea numărului de animale testate şi ucise, spun angajaţii. Documentele companiei includ mesaje, înregistrări audio, e-mailuri, prezentări şi rapoarte.

Musk şi alţi directori de la Neuralink nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Reuters nu a putut determina amploarea completă a investigaţiei federale sau dacă aceasta a implicat aceleaşi probleme legate de testarea pe animale identificate de angajaţi în interviurile Reuters.

Un purtător de cuvânt al inspectorului general al USDA a refuzat să comenteze. Reglementările americane nu specifică numărul de animale pe care companiile îl pot folosi pentru cercetare şi oferă oamenilor de ştiinţă o marjă de manevră semnificativă pentru a stabili când şi cum să folosească animale în experimente. Neuralink a trecut cu succes toate inspecţiile USDA ale instalaţiilor sale, conform documentelor de reglementare.

În total, compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci şi maimuţe, în urma experimentelor din 2018, potrivit înregistrărilor analizate de Reuters şi a surselor cu cunoştinţe directe despre operaţiunile de testare pe animale ale companiei. Sursele au caracterizat această cifră ca fiind o estimare aproximativă, deoarece compania nu ţine o evidenţă precisă a numărului de animale testate şi ucise. De asemenea, Neuralink a efectuat cercetări folosind şobolani şi şoareci.

Numărul total de decese de animale nu indică neapărat faptul că Neuralink încalcă reglementările sau practicile standard de cercetare. Multe companii folosesc în mod obişnuit animale în experimente pentru a face progrese în domeniul sănătăţii umane şi se confruntă cu presiuni financiare pentru a introduce rapid produse pe piaţă. De obicei, animalele sunt ucise la încheierea experimentelor, adesea pentru a putea fi examinate post-mortem în scopuri de cercetare.

Dar foşti şi actuali angajaţi ai Neuralink spun că numărul de decese de animale este mai mare decât este necesar din motive legate de cererile lui Musk de a accelera cercetarea. Prin discuţii şi documente ale companiei care se întind pe mai mulţi ani, împreună cu interviuri cu angajaţi, Reuters a identificat patru experimente care au implicat 86 de porci şi două maimuţe care au fost afectate în ultimii ani de erori umane. Greşelile au slăbit valoarea de cercetare a experimentelor şi au necesitat repetarea testelor, ceea ce a dus la uciderea mai multor animale, au declarat trei dintre actualii şi foştii angajaţi. Cele trei persoane au atribuit greşelile unei lipse de pregătire din partea personalului de testare care lucra într-un mediu de presiune.

Unul dintre angajaţi, într-un mesaj văzut de Reuters, a scris la începutul acestui an o misivă furioasă către colegi despre necesitatea de a revizui modul în care compania organizează operaţiile pe animale. Acesta spune că angajaţii insuficient pregătiţi şi suprasolicitaţi se grăbeau să respecte termenele limită şi făceau schimbări de ultim moment înainte de operaţii, ceea ce creştea riscurile pentru animale.

Musk a făcut presiuni mari pentru a accelera progresul Neuralink, care depinde în mare măsură de testele pe animale, au declarat actuali şi foşti angajaţi. La începutul acestui an, directorul executiv a trimis angajaţilor un articol de presă despre cercetătorii elveţieni care au dezvoltat un implant electric care a ajutat un om paralizat să meargă din nou. "Am putea permite oamenilor să îşi folosească mâinile şi să meargă din nou în viaţa de zi cu zi!", a scris el personalului la ora 6:37 a.m., ora Pacificului, pe 8 februarie. Zece minute mai târziu, a continuat: "În general, pur şi simplu nu ne mişcăm suficient de repede. Mă scoate din minţi!"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
investigatie,
animale,
teste,
anchetare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.