N-aveţi un manual de limba maghiară?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 martie 2013 69 afişări

Meschinele lupte de orgolii stârnite după ce oficialii de la Budapesta s-au implicat recent în conflictul steagurilor secuieşti din Covasna au continuat, de data aceasta cu o remarcă provocatoare a primarului din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), că în judeţul Harghita e obligatorie cunoaşterea limbii maghiare pentru românii care trec pe acolo.

Ministrul de interne, Mircea Duşa, a reacţionat mai mult în glumă, declarându-se curios dacă mai poate intra în Harghita fără paşaport. Declaraţii precum a lui Raduly Robert, cu care şeful UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat deja solidar, au însă un singur context: proiectul de regionalizare iniţiat de USL şi care nu convine UDMR şi partidului secuilor fiindcă separă judeţele locuite de maghiari în regiuni diferite.

Borbely Laszlo, vicele UDMR, a ameninţat deja că dacă "pe calea dialogului" nu se ajunge la o înţelegere cu Guvernul, atunci e posibil ca politicienii maghiari să-şi scoată în stradă conaţionalii din judeţele respective. Aceasta e cea mai importantă declaraţie politică de până acum din partea maghiarilor în privinţa regionalizării, bătând de departe atât îndemnurile oficialilor de la Budapesta referitoare la respectarea drepturilor secuilor de a folosi un steag propriu, cât şi înfierările retorice ale lui Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, după care "Ceauşescu a fost mai generos că a ţinut împreună judeţele maghiare secuieşti. De data aceasta se face o încercare de dezbinare a judeţelor maghiare".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/n-aveti-un-manual-de-limba-maghiara-10627253
10627253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.