Multumirile lui Traian Basescu catre romanii care lucreaza in Vest agita spiritele in Anglia

Postat la 06 august 2010 49 afişări

Doua ziare britanice au facut din discursul presedintelui Basescu despre emigrarea romanilor in Vest un pretext de a critica atat sistemul britanic de asistenta sociala, cat si abilitatea Bucurestiului de a scapa de niste cheltuieli pe seama incurajarii romanilor de a-si gasi de lucru in strainatate.

Comentariile lui Traian Basescu despre faptul ca romanii aleg sa plece la munca in Occident in loc sa fie o povara pentru bugetul statului roman "vor avea cu siguranta darul sa-i incurajeze si pe altii sa emigreze catre tari ca Marea Britanie, din moment ce insusi presedintele sustine dorinta poporului sau de a-si gasi de lucru peste granita", comenteaza Daily Express.

Ziarul rezuma ideile din interviul acordat miercuri de presedinte la TVR astfel: beneficiile sociale in tarile occidentale sunt atat de mari, incat vesticii prefera sa stea in somaj decat sa lucreze, asa incat romanii preiau ei slujbele nedorite de localnici. Ca atare, Basescu le-a multumit concetatenilor lui care prefera sa emigreze decat sa apeleze la ajutorul statului roman.

Daily Express mentioneaza ca Marea Britanie a devenit a doua destinatie preferata a migrantilor romani, dupa Germania, conform unui sondaj recent al site-ului de recrutare Tjobs.ro, specializat pe ofertele de munca in strainatate. Estimari oficiale sustin ca in jur de 100.000 de romani muncesc in Anglia, fata de 7.600 inregistrati la recensamantul din 2001.

Un purtator de cuvant al Ambasadei Romaniei din Londra a subliniat ca seful statului nu a mentionat Marea Britanie in interviul de miercuri de la TVR, precizeaza ziarul, notand insa ca reducerea cu 25% a salariilor pentru bugetarii romani a determinat deja un aflux suplimentar de medici si asistente care cauta de lucru in Anglia.

BASESCU NE-A PUS IN FATA O OGLINDA

Comentariile lui Basescu au aratat de ce tari ca Marea Britanie sunt un magnet pentru oameni din toata lumea, dar si de ce trebuie facuta urgent o reforma a sistemului britanic de asistenta sociala, care actualmente incurajeaza nemunca britanicilor pe banii statului, in timp ce strainii le iau slujbele, sustine Daily Express. Iar pe de alta parte, sistemul britanic e la fel de generos si cu strainii: dupa 12 luni de sedere in insula, imigrantii au dreptul sa ceara ajutoare de somaj, sau pot cere alocatii pentru copii, chiar atunci cand copiii respectivi locuiesc in tarile de bastina ale imigrantilor.

"Presedintele Basescu ne-a pus in fata o oglinda care ne arata ce inseamna statul nostru social, de ce nu exista suficiente stimulente pentru britanici ca sa munceasca in loc sa apeleze la protectia sociala si de ce atatia straini vin aici", a declarat Fiona McEvoy, reprezentanta a Aliantei Contribuabililor, un grup de presiune care militeaza pentru scaderea fiscalitatii.

Nigel Farage, europarlamentar al UKIP (Partidul Independentei Regatului Unit), partid cu o platforma prin excelenta eurosceptica si populista, a admis ca "nu-i putem invinovati pe romani pentru ca iau ceea ce pot lua de la noi, dar putem sa acuzam guvernul nostru ca a permis ca salariile britanicilor sa fie impinse in jos si ca slujbele sa fie oferite altora, dispusi sa munceasca pe bani putini".

Tabloidul Daily Star, si mai aspru, titreaza "Seful statului roman le-a multumit compatriotilor ca revendica ajutor de somaj de la Anglia in loc sa-l ceara acasa la ei", scriind ca zeci de mii de romani primesc bani de la contribuabilii britanici, avand dreptul la alocatii pentru copii, deduceri fiscale si suport pentru a-si gasi un acoperis de indata ce sosesc pe insula. Mai mult, atunci cand romanii insisi raman fara lucru acolo, primesc "plati generoase", ajutor de somaj, conditia fiind doar sa fi stat timp de un an in Marea Britanie.

Daily Star isi declara uimirea fata de un presedinte care nu doar ca le multumeste romanilor fiindca pleaca din tara si scutesc statul roman de-o plata, dar ii mai si acuza implicit pe occidentali ca ar fi lenesi si rasfatati si de aceea romanii se pot angaja in locul lor la muncile mai grele. "In tarile din Vest e mai comod pentru localnici sa stea in somaj decat sa faca munci manuale", il citeaza Daily Star din memorie pe Traian Basescu.

Tabloidul se refera si la concedierile a zeci de mii de bugetari prevazute pentru acest an in Romania, cu sugestia ca ele vor duce la un nou val de emigrare, suplimentar celor 2 milioane de romani care deja lucreaza in strainatate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
basescu,
marea britanie,
presa,
emigrare,
piata muncii
/actualitate/multumirile-lui-traian-basescu-catre-romanii-care-lucreaza-in-vest-agita-spiritele-in-anglia-6788457
6788457
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.