O multinaţională gigant din Germania se clatină: Cel mai mare cumpărător de gaze din ţară, este lovit de o „hemoragie” de 40 de miliarde de euro după ce Rusia a decis închiderea robinetului de gaz. Compania intră în istorie cu cea mai severă pierdere din istoria corporaţiilor germane

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 03 noiembrie 2022 401 afişări

O multinaţională gigant din Germania se clatină: Cel mai mare cumpărător de gaze din ţară, este lovit de o „hemoragie” de 40 de miliarde de euro după ce Rusia a decis închiderea robinetului de gaz. Compania intră în istorie cu cea mai severă pierdere din istoria corporaţiilor germane

Gigantul cumpărător de gaze german Uniper SE a raportat pierderi de 40 de miliarde de euro, pe fondul închiderii robinetului de gaz rusesc ca răspuns la sancţiunile europene. Uniper intră astfel în istorie ca şi compania cu cele mai mari pierderi înregistrate vreodată de o companie germană, scrie Bloomberg.

În contextul contramăsurilor luate de Rusia, compania germană a fost forţată să cumpere gaz la preţuri cel puţin duble faţă de ceea ce plătea pentru gazul rusesc. Uniper a devenit astfel una dintre cele mai afectate companii energetice din Gemania din cauza crizei energetice care afectează Europa. În prezent există discuţii şi planuri privind un bailout din partea Guvernului, compania urmând să fie naţionalizată până la finalul lui 2022.

Potrivit reprezentaţilor companiei, „costurile pentru procurarea gazului nu au fost transferate către consumatori”, Uniper fiind forţată să finanţeze toate operaţiunile din bani proprii.

„Acest lucru a lăsat cicatrici adânci în rezultatele noastre financiare. Prin urmare punerea în aplicare a pachetului de stabilizare este un obiectiv prioritar”, a declarat Tiina Tuomela, directorul financiar Uniper.

Pierderile înregistrate – conform standardelor internaţionale de raportate financiară – presupun 10 miliarde de euro care au mers către operaţiuni de înlocuire a gazului rusesc şi 31 de miliarde de euro, sumă care totalizează pierderile viitoare anticipate.

Acţiunile gigantului energetic german au scăzut cu 1,8% pe bursa de la Frankfurt, iar declinul de pe bursă al companiei din acest an a ajuns la 93%.

Uniper este o picătură din marea de companii energetice şi afaceri pe care închiderea robinetului rusesc de gaze le-a afectat. Efectele penuriei energetice s-au răspândit pe tot continentul european, care se confruntă acum cu o inflaţie galopantă şi economii în pragul recesiunii.

Detaliile privind pachetul de sprijin din partea guvernului nu sunt încă puse la punct. Există voci care vorbesc despre o infuzie de capital în valoare de 8 miliarde de euro, însă analiştii avertizează că s-ar putea ca suma să fie insuficientă. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe din Germania au dat asigurări şi au afirmat că se vor depune toate eforturile necesare pentru ca Uniper să poată funcţiona.

Compania se aşteaptă acum la un venit net ajustat într-o direcţie „semnificativ negativă” pentru tot anul 2022. Reprezentanţii companiei au declarat că nu pot venei cu mai multe detalii sau prognoze „pe fondul incertitudinii în ceea ce priveşte volumele de gaze şi nivelurile relevante ale preţurilor de achiziţie”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.