Monopol de vanzare

Postat la 07 martie 2006 1 afişăre

Abela Rocas, compania care detine monopolul pe catering aerian in Romania, va fi preluata de Alpha Airports Group Plc, liderul pe piata de catering din Marea Britanie, conform unor surse din piata. Tranzactia, care cuprinde si operatiunile Abela de la Sofia, este estimata la cateva milioane de euro.

Abela Rocas, compania care detine monopolul pe catering aerian in Romania, va fi preluata de Alpha Airports Group Plc, liderul pe piata de catering din Marea Britanie, conform unor surse din piata. Tranzactia, care cuprinde si operatiunile Abela de la Sofia, este estimata la cateva milioane de euro.

Povestea incepe de fapt cu peste patru decenii in urma, cand Albert Abela a pus bazele unei afaceri in catering. Dezvoltarea spectaculoasa a dus la crearea unui imperiu, Albert Abela Group of Companies ajungand al treilea grup din domeniu, la nivel mondial. Numai ca imperiile au, in general, obiceiul de a se destrama o data cu disparitia intemeietorilor.

Iar Abela Rocas nu este o exceptie. Dupa moartea fondatorului companiei, cei trei mostenitori - sotia si doi fii, n-au cazut de acord in privinta conducerii afacerii. Solutia? Vanzarea. Cum? Bucata cu bucata.

Procesul dureaza de mai bine de sase ani. Iar acum, vanzarea a ajuns in regiunea est-europeana, unde fostul grup de companii are operatiuni la Bucuresti si Sofia. In Romania, Abela Rocas a fost infiintata in 1993, actionarul majoritar fiind Abela Holding (64%), care a vandut partea sa catre compania olandeza Vacoom, in 2002. Restul actiunilor este detinut de Tarom (31%) si Aeroportul International Bucuresti Otopeni (5%).

Cei doi parteneri au drept de preemptiune, conform termenilor contractuali, dar e greu de crezut ca sunt dispusi sa plateasca mai multe milioane de euro pe o afacere in catering.

Mai ales ca Tarom nu-i chiar in zilele lui cele mai bune. Prin urmare, Abela Rocas a iesit pe piata internationala dupa cumparatori pentru filialele din Romania si Bulgaria. Iar acestia au aparut, procesul de vanzare fiind pe ultima suta de metri, spun surse apropiate companiei. Posibilul cumparator este  grupul britanic Alpha Airports Group, in plina extindere in Europa.

In Romania, Abela a fost infiintata ca societate mixta cu durata de viata de 16 ani (care poate fi prelungita). Cateringul aerian este principala afacere a companiei, desi firma mai are doua divizii: una pentru cate-ring industrial si alta pentru servicii in aeroportul Henri Coanda.

Cat valoareaza Abela Rocas? Estimarile ajung pana la 4 - 5 milioane de euro. Un atu este dat de monopolul pe care il detine in cateringul pentru linii aeriene pe piata romaneasca.  Starea de monopol este cauzata de lipsa altor jucatori cu forta financiara pe piata romaneasca. De ce?

Lucrurile sunt simple, de fapt. Pentru a duce mancarea la avion, e nevoie de camioane speciale, cu sistem hidraulic - pentru a putea fi ridicate la nivelul aeronavei. Camioane care nu numai ca sunt foarte scumpe (sute de mii de euro), dar se mai fabrica doar in putine locuri.

Divizia de servicii de aeroport, care are un aport de 30 - 35% la cifra de afaceri, "tuteleaza" cafenelele si restaurantele din Aeroportul International Henri Coanda.  O pondere mica in cifra de afaceri are divizia de catering industrial, care a realizat, in 2004, vanzari mai mici de 100.000 de euro. Abela Rocas vrea sa atace mai puternic si pe acest segment, in care vede o oportunitate de dezvoltare, conform managerilor companiei. Asta deoarece criza companiilor aeriene a afectat si furnizorii acestora. Lucru reflectat clar si in rezultatele finaciare. In 2004, cifra de afaceri a companiei in Romania a fost mai mica decat cea din 2000 si 2001. Dar cine e cumparatorul? Alpha Airports Group Plc este, in Marea Britanie, cel mai mare furnizor de servicii de catering si retail, pentru aeroporturi si linii aeriene. 

Compania a realizat, in primele cinci luni ale anului trecut, o cifra de afaceri de 239,2 milioane de lire sterline (circa 500 de milioane de dolari).

Reprezentantii Alpha Airports nu au confirmat, dar nici nu au infirmat ca ar fi in negocieri pentru preluarea operatiunilor Abela Rocas. Dar au fost "in vizita" aici.  David King, Managing Director al Alpha Airport Shopping, una din diviziile grupului englez, a declarat pentru BUSINESS Magazin ca "momentan, nu detinem actiuni ale afacerii, nici in Romania, nici in Bulgaria".

Surse apropiate discutiilor afirma de altfel ca, desi negocierile s-au incheiat, contractul de vanzare - cumparare va fi semnat peste cel putin doua luni. Alpha Airports se afla, dupa cum arata raportul financiar al companiei din septembrie 2004, in plin proces de expansiune internationala prin preluari.

In afara de monopolul pe cateringul aerian pe care il ofera in Romania, Abela Rocas poate fi pentru englezi o foarte buna pista de lansare catre piata de catering de evenimente. 

Piata dominata acum de cativa jucatori romani, ca Gala Catering, Elite Catering sau Privileg Catering, care nu au nici pe departe forta financiara a Alpha Airports. In urma cu circa o luna si jumatate, pe aceste pagini se afla o analiza care prevestea ca piata romaneasca de catering va fi martora unei sarabande de preluari sau fuziuni in urmatorii ani. Toate sub semnul unui necesar ridicat de investitii in vederea atingerii standardelor UE. 

Iata ca sarabanda incepe, si nu oricum, ci cu intrarea pe piata a unuia din cei mai mari competitori europeni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Monopol de vanzare
/actualitate/monopol-de-vanzare-978716
978716
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.