Moment istoric pentru România. Ţara noastră a fost inclusă în categoria pieţelor emergente secundare. Ce înseamnă asta şi cât de importantă este piaţa locală

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 septembrie 2020 179 afişări

Promovarea în liga emergentă secundară reprezintă cel mai important eveniment de la redeschiderea pieţei interne de capital în urmă cu 25 ani, după mai multe decenii de economie planificată, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Moment istoric pentru România. Ţara noastră a fost inclusă în categoria pieţelor emergente secundare. Ce înseamnă asta şi cât de importantă este piaţa locală

Începând de luni 21 septembrie piaţa de capital din România a fost inclusă în categoria pieţelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell în septembrie 2019.

Rădulescu spune că în ceea ce priveşte perspectiva macro-financiară, includerea în liga emergentă a pieţelor de capital are loc într-un moment în care economia mondială şi economia Zonei Euro au intrat în ciclul economic post-pandemie, iar România se află la începutul unui deceniu în care poate concretiza oportunităţi fără precedent.

În acest context, promovarea pieţei interne de capital poate reprezenta o placă turnantă pentru accelerarea reformelor structurale şi transformărilor din economia internă, importante pentru aderarea României la grupul ţărilor dezvoltate (OCDE – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), dar şi la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

Nu în ultimul rând, evenimentul poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piaţa de capital din România să se transforme într-un centru financiar regional, atât în Europa de Sud-Est (unde România se numără pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar şi la nivel euro-asiatic, având în vedere amplele transformări geo-politice şi geo-economice care se prefigurează pentru acest deceniu.

Pentru ca aspectele de mai sus să se concretizeze trebuie însă accelerate măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital şi economiei reale, date fiind decalajele care despart România de Zona Euro şi de ţările din Europa Centrală şi de Est (Polonia).

O serie de indicatori confirmă potenţialul ridicat de dezvoltare pentru piaţa internă de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursieră/PIB. Conform datelor Bloomberg anul trecut acest indicator s-a situat la 10% în România, inferior nivelurilor din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) şi SUA (peste 167%), după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.

De asemenea, piaţa internă de capital continuă să fie puternic subevaluată din perspectiva indicatorului PER (price-to-earnings ratio), aspect evidenţiat în al doilea grafic alăturat.

Totodată, indicele BET a crescut cel mai puţin de la minimele din martie până în prezent, din perspectiva analizei comparative cu indicii Dow Jones, EuroStoxx 600 şi MSCI Asia Pacific (după cum se poate observa în al treilea grafic din partea dreaptă).

Continuarea procesului de dezvoltare din sfera pieţei de capital ar determina şi scăderea costurilor de finanţare din economie şi ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populaţiei şi companiilor, pentru că în zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interacţiunea cererii şi ofertei) cele două elemente fundamentale ale succesului într-o economie de piaţă: valoarea activelor/companiilor şi percepţia de risc investiţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analiză,
bursă,
piaţă emergentă

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare? Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare?

Dacă în trecut anunţurile de investiţii în tehnologie erau rara avis, acum s-a ajuns la o piaţă care a evoluat dincolo de investiţiile în start-up-uri de tip „pre-seed” sau „seed”, de câteva sute de mii de euro, până la cele de tip „follow-up”, în care sumele totale alocate pot creşte până la câteva milioane de euro. Valoarea finanţărilor din ecosistemul start-up-urilor tech se îndreaptă astfel spre pragul de 100 de milioane de euro.

vezi continuarea
ZF.ro
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de mult, dar acum este o adevărată mină de aur
Mediafax
În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele de anticorpi În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele de anticorpi
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu
MonitorulApararii
MI6: Moştenirea lui Younger MI6: Moştenirea lui Younger
Raportul anual UE pentru extindere – oglinda procesului de integrare al Balcanilor de Vest
MonitorulPartidelor
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
Clotilde Armand, validată în funcţia de primar al Sectorului 1. Armand: Touche
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Hai, noroc COMENTARIU Valeriu Şuhan Hai, noroc
Caz îngrijorător Teste Covid furate, făcute acasă şi falsificate de o infirmieră şi partenerul ei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.