Miscarile "indignatilor" s-au extins si in Grecia. Autoritatile: "E o miscare bazata pe un singur sentiment, furia" (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 mai 2011 51 afişări

Piata Syntagma din Atena a devenit, incepand de miercuri, teatrul zilnic al unor miscari de strada asemanatoare cu cele din Spania, "indignatii" greci marcand o premiera pentru societatea elena, prin faptul ca ies in strada nu la initiativa unor partide sau sindicate, ci in virtutea exemplului dat de spaniolii care protesteaza din 15 mai incoace contra coruptiei din politica si a politicilor economice de criza.

"E o miscare fara o ideologie sau organizare, care se bazeaza pe un singur sentiment, cel al furiei", a declarat vicepremierul de la Atena, Theodoros Pangalos, citat de Kathimerini.

Protestatarii greci, in majoritate tineri, au ocupat cu miile piata in fiecare zi, inclusiv in cursul zilei de duminica (vezi aici transmisia live din piata), fara a transforma insa locul intr-o tabara cu corturi, cum s-a intamplat in Spania. Ei cer "sa plece hotii" - politicienii care au devalizat bugetul si n-au protejat suveranitatea tarii, dar si FMI si UE, considerate aparatoarele bancilor si ale marilor companii din Europa, pe care le-au salvat de criza pe seama populatiei ce suporta acum nota de plata.

Varianta greceasca a "indignatilor" spanioli a cerut, printre altele, ruperea acordului cu FMI, ridicarea imunitatii parlamentare a politicienilor si infiintarea unei comisii de audit care sa analizeze cum s-a ajuns ca Grecia sa acumuleze o datorie de peste 150% din PIB.

Un protest zilnic similar are loc si in piata Lefkos Pyrgos din Salonic, convocat tot prin retelele de socializare online si cu sloganuri comune cu cele ale atenienilor. "Nu suntem camerista nimanui" era unul dintre ele - o aluzie la fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Iesirea in strada a "indignatilor" greci (aganaktismenoi) din ultimele zile a coincis si cu protestele sindicalistilor de la compania telecom OTE, inclusa pe lista de privatizari a guvernului grec (acesta detine 20% din companie si vrea sa vanda 10% catre Deutsche Telekom, care detine 30%). Angajatii OTE au blocat una dintre cele mai aglomerate rute din Atena, bulevardul Kifissias, si au pichetat sediul OTE, cerand anularea deciziei de vanzare a pachetului de actiuni. Ei au anuntat greve pentru 2 si 9 iunie, cu acelasi scop.

Adunari asemanatoare de "indignati", in semn de solidaritate cu Spania si Grecia, au fost organizate si in Franta, incepand cu cea din Place de la Bastille din Paris. Ca si in cazurile celorlalte adunari, protestatarii din Paris si-au instalat camera video pentru transmiterea live pe internet a manifestatiei si au preluat si ei sloganurile spaniole de "democratie reala acum" si "ocupati pietele". Nota locala e data de apelul "Sarkozy, degage!" si condamnarea razboiului costisitor contra Libiei, initiat de actualul presedinte.

In cursul serii de duminica, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a imprastia manifestatia din Place de la Bastille, unde se aflau circa o mie de oameni, conform unor surse din cadrul politiei, citate de France Info. Actiunea a fost imediat facuta cunoscuta prin retelele sociale de catre parizieni, atragand solidarizarea "indignatilor" din Spania, care s-au mobilizat sa protesteze la reprezentantele diplomatice ale Frantei din Madrid si Valencia.

Tendinta acestor miscari pasnice este de a se extinde la scara intregii Europe, profitand de posibilitatea coagularii rapide a protestelor gratie retelelor Twitter sau Facebook. Manifestatii similare au avut loc in Germania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia sau Cehia.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/miscarile-indignatilor-s-au-extins-si-in-grecia-autoritatile-e-o-miscare-bazata-pe-un-singur-sentiment-furia-video-8294405
8294405
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.