Ministrul Sănătăţii: Parcuri, zone fără tutun, alimente sănătoase mai ieftine, în programele de sănătate

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 26 noiembrie 2015 128 afişări

Programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a îmbolnăvirii ar trebui să se refere la acţiuni precum creşterea numărului de parcuri, stabilirea zonelor fără fumat şi scăderea preţului produselor sănătoase, a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a îmbolnăvirii se adresează factorilor sociali determinanţi ai sănătăţii, care influenţează comportamente de risc modificabile, precum consumul de tutun, obiceiurile alimentare proaste şi lipsa de activitate fizică, care contribuie la dezvoltarea de boli cronice, a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, joi, la dezbaterea "Educaţie pentru Sănătate", organizată la Palatul Cotroceni.

Ca exemplu de strategii, ministrul a enumerat: creşterea numărului de parcuri, drumuri verzi şi trasee de biciclete, stabilirea zonelor în care să nu se fumeze, scăderea preţului produselor alimentare sănătoase şi eliminarea alimentelor nesănătoase din automate.

El a precizat că aceste programe trebuie să urmărească creşterea gradului de conştientizare cu privire la comportamente sănătoase pentru publicul larg.

"Comunităţile needucate prezintă o prevalenţă mai mare de afecţiuni cronice decât omoloagele lor din medii informate. Exemple de stări cronice includ boli de inimă, cancer, boli respiratorii cronice, accident vascular cerebral şi diabet. Accesul limitat la programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor şi la serviciile de asistenţă medicală contribuie la apariţia problemelor de sănătate", a adăugat Cadariu.

El a subliniat că este deosebit de important să se investească diferenţiat în programe care sprijină populaţiile cu resurse limitate, care au acces redus la îngrijire, prezintă rate mai mari de îmbolnăviri cronice, ponderi mai mici ale asiguraţilor şi sunt în zone de asistenţă medicală deficitare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CADARIU,
EDUCAŢIE,
SĂNĂTATE
/actualitate/ministrul-sanatatii-parcuri-zone-fara-tutun-alimente-sanatoase-mai-ieftine-in-programele-de-sanatate-14901264
14901264
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.