Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu: Am reuşit imposibilul. În aprilie 2020 am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an. Această performanţă este cu atât mai importanta cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 mai 2020 295 afişări

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu: Am reuşit imposibilul. În aprilie 2020 am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an. Această performanţă este cu atât mai importanta cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a scris pe Facebook că guvernul a reuşit să finanţeze deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an, faţă de 4,5% cât s-ar fi împrumutat guvernele anterioare. 

”Această peformanţă este cu atât mai importantă cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice şi al estimărilor, exagerate din punctul meu de vedere, despre deteriorarea economiei romaneşti în perioada următoare”, a scris Cîţu.

La începutul săptămânii trecute au apărut primele date despre execuţia bugetară pe primul trimestru. Deficitul bugetar în T1 2020 a ajuns la 18 mld. lei, adică 1,67% din PIB, de trei ori mai mare decât în primul trimestru din 2019.

Veniturile bugetului conso­lidat au fost în luna martie 2020 de 21 mld. lei, în scădere cu 25% faţă de nivelul veniturilor bugetare din martie 2019. Cheltuielile bugetului de stat s-au majorat cu 10% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au ajuns la 31 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar doar în luna martie 2020 fost de 10 mld. lei, peste 1% din PIB, arată execuţia bugetară la trei luni publicată de Finanţe.

Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 35%, de la 3,7 mld. lei în martie 2019 la 2,4 mld. lei în martie 2020. În aceeaşi vreme, încasările din im­pozitul pe salarii a scăzut cu 10%. Astfel, statul a colectat din impozi­tu­rile pe venituri 1,7 mld. lei în martie 2020, faţă de 1,9 mld. lei în martie 2019.

Vedeţi mai jos postarea integrală de pe pagina ministrului de Finanţe:  

”Transparentă şi profesionalism!

Am reuşit imposibilul. În aprilie 2020 am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3.5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanţa deficitul bugetar la o dobândă medie de 4.5%.

O economie de un punct procentual care înseamnă economii SEMNIFICATIVE la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, şomaj tehnic, investiţii.

Aceasta peformanta este cu atât mai importanta cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice şi al estimărilor, exagerate din punctul meu de vedere, despre deteriorarea economiei romaneşti în perioada următoare.

Va garantez ca gasca socialista a lui Ciolacu ar fi intrat în incapacitate de plata astăzi pentru că nimeni nu-i mai finanţa. Nu avea nimeni încredere în ei nici în perioada de creştere economica şi erau forţaţi să plătească dobânzi astronomice. Ciolacu TREBUIE să explice de ce a fost de acord să-i sărăcească pe romani şi să plătească dobânzi astronomice când econonomia nu era în criză.

Încrederea investitorilor în guvernul PNL este îndreptăţită. Voi continua să administrez responsabil şi precaut banii românilor. Nu voi susţine sub nicio forma cheltuieli bugetare care vor destabiliza economia pe termen mediu şi lung.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
deficit bugetar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.