Ministerul Sănătăţii tace într-o situaţie care are nevoie de răspunsuri: cine exportă medicamentele pentru care instituţia a suspendat distribuţia în afara graniţelor

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 20 ianuarie 2023 64 afişări

Ministerul Sănătăţii tace într-o situaţie care are nevoie de răspunsuri: cine exportă medicamentele pentru care instituţia a suspendat distribuţia în afara graniţelor

​Lipsa acută de medicamente uzuale, de la paracetamol pentru copii, la medicamente de durere în plin sezon de viroze şi gripă a determinat Ministerul Sănătăţii să oprească exporturile timp de trei luni. Propunerea a ajuns chiar şi pe masa Comisiei Europene, care a dat acceptul, în contextul sanitar critic în care se aflau pacienţii.

Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu răspunde la întrebările privind companiile care au exportat medicamentele vizate de ordinul anunţat săptămâna aceasta şi nici ce valoare au aceste exporturi.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns până la publicarea acestui articol la întrebările ZF privind medicamentele vizate de măsură, companiile care le produc, valoarea exporturilor sau companiile care le exportau, vizate direct de această măsură.

În comunicatul trimis ieri, 19 ianuarie, de instituţie, singura menţiune este despre producătorii locali, care nu vor fi afectaţi de măsura suspendării exporturilor la mai multe antibiotice şi antitermice. „Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România”, a informat ministerul Sănătăţii. Printre medicamente se numără mai multe antibiotice, dar şi produse pe bază de ibuprofen şi paracetamol.

În topul celor mai mari 500 de exportatori, furnizat de INS, apar mai multe companii cu domeniu de activitate comerţul produselor farmaceutice, adică sunt distribuitori de medicamente. De altfel, top 10 exportatori de medicamente este dominat de aceste companii, în clasament fiind doar patru producători cu fabrici locale. Întrebarea este de ce apar distribuitorii de medicamente în acest clasament al celor mai mari exportatori?

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.