Ministerul Educaţiei: Profesorii vor putea oferi, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, materiale şi idei despre desfăşurarea orelor

Autor: Oana Despa Postat la 05 noiembrie 2017 28 afişări

Ministerul Educaţiei a anunţat că inspectoratele şcolare judeţene vor crea, pe site-urile proprii, un spaţiu special, unde profesorii pot vor putea face publice materiale şi informaţii legate de discipline pe care le predau, dar şi despre activităţile extraşcolare pe care le fac cu elevii.

"În acord cu directivele Comisiei Europene şi cu linia strategică din Agenda Digitală a României privind utilizarea TIC în cadrul procesului de învăţare (resurse educaţionale deschise/RED şi Web 2.0), inspectoratele şcolare judeţene, la solicitarea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), vor dezvolta pe site-urile proprii un spaţiu de organizare a resurselor educaţionale deschise, elaborate de cadrele didactice din judeţ. În acest sens, MEN recomandă o structură de conţinut unitară, organizată pe niveluri de învăţământ/clase şi arii curriculare/discipline de studiu. În funcţie de complexitatea şi varietatea resurselor, acestea pot fi structurate şi pe alte tipologii (ex.: curriculare/extracurriculare)", reiese dintr-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Concret, profesorii vor putea oferi informaţii, materiale sau idei despre desfăşurarea orelor la clasă, predarea materiei sau chiar despre activităţile extraşcolare. Toate aceste resurse, care vor fi disponibile pe site-ul fiecărui Inspectorat Şcolar Judeţean, vor putea fi accesate de alţi profesori sau elevi.

"Resursele educaţionale deschise sunt mijloace de învăţare adaptate la nevoile specifice ale procesului instructiv-educativ, disponibile gratuit. Din această categorie fac parte diverse materiale de învăţare, suporturi de curs, proiecte, experimente şi demonstraţii, dar şi programe şcolare, ghiduri pentru profesori sau alte materiale educaţionale (articole, module, prezentări ce acoperă atât sfera curriculară, cât şi cea extracurriculară etc.). Cadrele didactice pot propune materiale educaţionale proprii, în format electronic, cu respectarea legislaţiei în vigoare privind proprietatea intelectuală/dreptul de autor", mai explică ministerul Educaţiei.

Evaluarea şi selecţia resurselor se desfăşoară la nivelul inspectoratelor şcolare, în consiliile consultative de specialitate. Procesul de evaluare şi selecţie a resurselor educaţionale deschise se va derula cu ritmicitate, cel puţin o dată pe lună, în funcţie şi de frecvenţa şi numărul materialelor educaţionale depuse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EDUCAŢIE,
MINISTER,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.