Ministerul Economiei a început să publice statusul aplicaţiilor pentru măsura HoReCa: din 10.000 de solicitări doar 335 au fost aprobate deocamdată

Autor: Miruna Diaconu Postat la 15 august 2021 151 afişări

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a publicat vineri, 13 august, prima listă a aplicaţiilor aprobate, response sau în curs de analiză.

Ministerul Economiei a început să publice statusul aplicaţiilor pentru măsura HoReCa: din 10.000 de solicitări doar 335 au fost aprobate deocamdată

♦ Peste 10.000 de companii au aplicat pentru schema de ajutor de stat pentru industria HoReCa, iar suma solicitată de acestea a fost de 3,3 miliarde lei, însă suma disponibilă pentru această schemă este de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a publicat vineri, 13 august, prima listă a aplicaţiilor aprobate, response sau în curs de analiză. Conform listei publicate pe site-ul ministerului, aplicaţiile a 335 de companii au fost aprobate, pe când doar trei companii au fost respinse.

În data de 13 august, cea mai mare sumă aprobată era a companiei Expresion C&M SRL, care a solicitat 3,2 milioane lei, adică sub plafonul de 800.000 euro (3,9 milioane lei), suma maximă pentru care puteau companiile aplica. Expresion C&M SRL, controlată de omul de afaceri Florin Oslobanu, este o companie din Bucureşti care controlează clubul Control din centrul Capitalei şi restaurantele Shift şi Alt Shift. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 12 milioane lei, în scădere cu 57% faţă de veniturile încasate în 2019.

Peste 10.000 de companii au aplicat pentru schema de ajutor de stat pentru industria HoReCa, iar suma solicitată de acestea a fost de 3,3 miliarde lei, însă suma disponibilă pentru această schemă este de 2,5 miliarde lei.

Măsura HoReCa are ca scop sprijinirea companiilor din acest sector economic, de altfel, cel mai afectat de criza pandemică. Însă este una dintre cele mai controversate măsuri de sprijin adoptate ca urmare a efectelor pandemiei.

Publicarea listei aplicanţilor după închiderea măsurii a creat o confuzie cu privire la suma solicitată de companii din ajutorul de stat. Companiile au susţinut că nu au solicitat acele sume, mult mai mari decât plafonul maxim per companie, însă, reprezentanţii ministerului spun că acelea sunt sumele solicitate de companii. Reprezentanţii Minis­terului Economiei au mai spus că toate cererile vor fi soluţionate în circa două luni de la închiderea măsurii.

Prezent în emisiunea ZF din data de 4 august, ministrul Economiei, Cladiu Năsui, a declarant că suma din tabelul publicat de Ministerul Economiei este cea pentru care au aplicat companiile, însă nu este şi cea aprobată, urmând a fi analizate.

Măsura de 20% a întâmpinat încă de la început probleme, astfel că, suma a fost anunţată la sfârşitul anului trecut, dar companiile au putut aplica abia la sfârşitul lunii iunie. O măsură pe cât de aşteptată pe atât de controversată, astfel că, aceasta a fost singura măsură exclusiv dedicate industriei HoReCa, uan dintre cele mai lovite de efectele pandemiei. După câteva luni de aşteptări, când au putut în sfârşit să aplice pentru această măsură, companiile au descoperit că nu o pot face din cauza unei erori a platformei, care nu recunoştea o bună parte din experţii contabili la care au fost nevoite companiile să apeleze. După încheierea perioadei în care companiile au putut aplica, publicarea listei aplicanţilor a reprezentat o altă problemă şi anume aceasta a sumei solicitate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.