Megafuziunea lui Mittal

Postat la 25 martie 2006 5 afişări

Familia omului indian de afaceri Lakshmi Mittal (foto) incearca, printr-o agresiva si riscanta miscare sa-si asigure dominatia in industria siderurgica mondiala.

Familia omului indian de afaceri Lakshmi Mittal (foto) incearca, printr-o agresiva si riscanta miscare sa-si asigure dominatia in industria siderurgica mondiala.

Mittal propune fuziunea a trei dintre cei mai mari producatori internationali de otel prin doua tranzactii evaluate, impreuna, la 17,8 miliarde de dolari, in actiuni si cash. Prin unirea Ispat International si LNM Group - ambele cu sediul in Olanda si controlate de familia Mittal - cu compania americana International Steel Group (ISG), va fi creata cea mai mare corporatie din industria siderurgica mondiala. Denumita Mittal Steel, compania va avea o productie estimata la 70 de milioane de tone de otel si fabrici in 14 tari de pe patru continente.

Prin intermediul LNM, grupul controlat de magnatul indian detine in Romania patru companii de profil: cel mai mare combinat siderurgic din tara - Sidex din Galati, Siderurgica Hunedoara, precum si producatorii de tevi Petrotub Roman si Tepro Iasi. Fuziunea LNM-ISG transfera eforturile de consolidare a siderurgiei de la un nivel regional la unul international. Aceasta tranzactie ar putea determina o serie de mutari similare ale altor mari competitori pe piata siderurgica. In pofida consolidarilor din ultima perioada, industria siderurgica mondiala este in continuare puternic fragmentata, avand in vedere ca cei mai mari 10 producatori acopera mai putin de 30% din consumul global de otel.

Spre comparatie, primii zece producatori auto detin impreuna 95% din piata mondiala. Analistii estimeaza ca, intr-un deceniu, piata produselor siderurgice va fi impartita intre cinci-sase jucatori, care vor produce fiecare 80-100 de milioane de tone. Interesant in afacerea Mittal-ISG este strategia similara de dezvoltare a celor doua grupuri, care i-a adus din pozitii de jucatori regionali, in actori principali. Capacitatile de productie ale grupului controlat de familia Mittal au crescut de la 4,5 milioane de tone in 1999 la 32 de milioane de tone in acest an, in cea mai mare parte prin achizitii, cu costuri reduse, ale combinatelor intrate in procesul de privatizare din tari in curs de dezvoltare.

In incercarea de a intra pe piata Statelor Unite, LNM si-a unit interesele cu International Steel Group, o companie creata de finantistul newyorkez Wilbur Ross, un om de afaceri care a actionat ca si Mittal. Ross a creat in ultimii ani ISG, un grup cu o productie anuala de 21 de milioane de tone, prin achizitia unor active falimentare ale mai multor producatori americani de otel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/megafuziunea-lui-mittal-2510756
2510756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.