McDonald’s, reclamată de sindicate la Comisia Europeană pentru ocolirea taxelor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 26 februarie 2015 236 afişări

Organizaţii sindicale şi sociale acuză McDonald’s că a evitat plata unor taxe în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, în perioada 2009-2013, prin transferarea veniturilor la divizia din Luxemburg a companiei, şi cer Comisiei Europene să investigheze cazul.

Practicile companiilor de ocolire a plăţii taxelor au devenit un subiect politic fierbinte în Europa, iar executivul UE a deschis investigaţii legate de acordurile fiscale încheiate de unele state cu multinaţionalele, inclusiv cele dintre Luxemburg şi grupul auto Fiat şi retailerul online Amazon.com.

Organizaţii sindicale care reprezintă milioane de angajaţi din Statele Unite şi Europa, precum şi organizaţia socială War on Want au solicitat Comisiei Europene să extindă investigaţia pentru a include şi McDonald's.

Federaţia Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice şi Sindicatul Internaţional al Angajaţilor din Sectorul Serviciilor susţin că McDonald's a economisit bani din taxe prin plata de către restaurantele operate a unor redevenţe echivalente cu 5% din cifra de afaceri către subsidiara din Luxemburg.

Reprezentanţii biroului european al McDonald's nu au fost disponibili pentru a comenta informaţia. Anterior, compania a precizat că respectă legislaţia fiscală din ţările unde desfăşoară operaţiuni.

O investigaţie efectuată de Reuters în 2012 a scos la iveală că restaurante fast-food între care Burger King, Subway şi McDonald's au redus facturile fiscale prin intermediul redevenţelor pentru utilizarea brandurilor, plătite către subsidiare din state cu nivel scăzut de fiscalizare.

Declaraţiile fiscale din Luxemburg arată că divizia McD Europe Franchising a încasat redevenţe de peste 1 miliard de dolari de la francizaţi şi de la subsidiarele McDonald's din Europa, în 2013.

Compania a plătit impozit de doar 1,4% dintr-un profit de 288 de milioane de dolari în 2013, cu mult sub impozitul pe profitul companiilor de circa 29%, practicat în Luxemburg.

Organizaţiile sindicale consideră că nivelul scăzut de impozitare poate fi datorat utrilizării scutirilor fiscale pentru exploatarea proprietăţii intelectuale, cu toate că McDonald's ar putea profita şi de faptul că multe dintre operaţiunile sale au loc prin intermediul sucursalei elveţiene.

Potrivit juriştilor consultaţi de Reuters, companiile pot beneficia de impozite mici prin transferarea profiturilor legate de brevete şi branduri către subsidiarele din Elveţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MCDONALD’S,
TAXE,
/actualitate/mcdonald-s-reclamata-de-sindicate-la-comisia-europeana-pentru-ocolirea-taxelor-13895290
13895290
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.