Marş împotriva terorismului la Tunis, după atentatul de la muzeul Bardo. Participă mumeroşi oficiali europeni

Autor: Iuliana Enache Postat la 29 martie 2015 23 afişări

Numeroşi oficiali străini, între care preşedintele francez Francois Hollande şi mai mulţi premieri sau miniştri europeni de Externe, între care şi Bogdan Aurescu, sunt aşteptaţi duminică la Marşul împotriva terorismului organizat la Tunis după atentatul de la muzeul Bardo din 18 martie.

Potrivit postului de televiziune francez LCI, marşul va pleca în jurul orei locale 11.00 (13.00 ora României) din piaţa Bab Saadoun şi se va încheia în faţa muzeului. Această clădire, unde se află o impresionantă colecţie de mozaicuri, a fost ţinta unui atac soldat cu 22 de morţi - 21 de turişti şi un poliţist - la 18 martie.

În jurul orei 12.00 (14.00 ora României), invitaţii de marcă îl vor însoţi pe preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi pe o distanţă de câteva sute de metri de-a lungul muzeului, unde acesta va inaugura o stelă în memoria victimelor.

Preşedintele Caid Essebsi le-a cerut miercuri compatrioţilor săi să participe în număr mare la marş pentru "a arăta forţa Tunisiei" şi pentru a "trimite un mesaj în străinătate că Tunisia luptă împotriva terorismului". Tunisia, ţara care a marcat începutul Primăverii Arabe, şi-a încheiat perioada de tranziţie odată cu alegerile de la sfârşitul lui 2014, dar stabilitatea sa ar putea fi pusă în pericol de intensificarea ameninţării teroriste şi de dificultăţile economice şi sociale persistente, aflate la originea revoluţiei din 2011.

Hollande va fi prezent la acest eveniment, în pofida faptului că în Franţa are loc al doilea tur al alegerilor locale. Preşedinţii polonez şi palestinian, Bronislaw Komorowski şi Mahmoud Abbas, vor participa, de asemenea, la acest marş, alături de premierii italian şi algerian, Matteo Renzi şi Abdelmalek Sellal, şi de miniştrii de Externe din Spania, Jose Manuel Garcia-Margallo, Olanda, Bert Koenders, sau România, Bogdan Aurescu.

"De acum, toată lumea reacţionează după fiecare atentat terorist ca şi cum atentatul ar fi fost comis în propria ţară. Este un lucru nou şi este important", a declarat preşedintele tunisian pentru cotidianul francez Ouest-France. Acest marş aminteşte de cel organizat în ianuarie de Hollande după atentatele de la Paris împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc.

Partidul islamist Ennahda, a doua forţă politică din Tunisia şi membru al coaliţiei guvernamentale, le-a cerut susţinătorilor săi să participe la marş pentru a "demonstra unitatea tunisienilor în faţa acestui pericol şi hotărârea lor de a-şi apăra patria şi (...) de a-şi păstra libetatea". Puternicul sindicat UGTT şi-a invitat, de asemenea, membrii să participe în număr mare la acest eveniment.

Frontul popular, coaliţia de stânga şi principala formaţiune a opoziţiei, a anunţat că nu va lua parte la marş, acuzând "ipocrizia" unora dintre participanţi, într-o aluzie clară la Ennahda. Purtătorul de cuvânt al Frontului, Hamma Hammami, a declarat că nu vrea ca marşul să fie "un mijloc de a acoperi responsabilităţile (...) din jurul proliferării terorismului". Numeroşi politicieni de stânga acuză partidul islamist că s-a arătat prea slab faţă de ascensiunea curentelor jihadiste în perioada în care s-a aflat la putere (sfârşitul lui 2011 - începutul lui 2014) şi că este responsabil, chiar complice, la asasinarea a doi membri ai Frontului Popular, Chokri Belaid şi Mohamed Brahmi, în 2013.

Atentatul din 18 martie a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI). Dar Ministerul tunisian de Interne a afirmat că asaltul a fost condus de unul dintre liderii Phalange Okba Ibn Nafaa, o grupare afiliată Al-Qaida alungată de armată de mai bine de doi din munţii de la graniţa cu Algeria.

Pe de altă parte, muzeul Bardo se pregăteşte să îşi reia activitatea normală. Vineri, acesta şi-a deschis porţile pentru elevi şi delegaţii, iar luni se va deschide pentru publicul larg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TUNISIA,
MARŞ,
TERORISM
/actualitate/mars-impotriva-terorismului-la-tunis-dupa-atentatul-de-la-muzeul-bardo-participa-mumerosi-oficiali-europeni-14076725
14076725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.