Marius Postolache vrea să convingă alţi jucători să vorbească despre meciuri aranjate

Autor: Adrian Ţone Postat la 25 mai 2015 160 afişări

Fotbalistul Marius Postolache, care a afirmat în 2012 că a refuzat să participe la un meci trucat al fostei sale echipe Voinţa Sibiu, s-a retras din activitate pentru că nu şi-a mai găsit un alt angajament, fostul jucător fiind cooptat de FRF într-un program de prevenţie a partidelor aranjate.

Ofiţerul de integritate al FRF, Costin Negraru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că federaţia face un gest reparatoriu faţă de fostul fotbalist.

"FRF face un gest reparatoriu faţă de Marius Postolache, care în septembrie 2012 a dat dovadă de un curaj rar întâlnit pentru fotbalul românesc şi a vorbit despre meciurile trucate de echipa sa. El din momentul în care a vorbit nu şi-a mai găsit echipă. Vreau să-i mulţumesc pentru curajul pe care l-a avut şi că a trebuit să suporte jignirile unui sistem care nu a ştiut să aprecieze valoarea gestului său. Lucrurile s-au schimbat şi Marius Postolache va fi colaboratorul Federaţiei Române de Fotbal în prima campanie de prevenţie pe care FRF o organizează pe tema meciurilor trucate. Această campanie este destinată juniorilor membrilor afiliaţi, de peste 15 ani. Mesajul va ajunge în 23 de oraşe, vom sta de vorbă cu peste 3.000 de tineri jucători şi ne dorim ca acesta să fie un prim pas spre un fotbal mai curat", a declarat Negraru.

Oficialul FRF nu a putut preciza când se vor lua decizii concrete în legătură cu cazul Postolache, atât pe cale sportivă, cât şi penală şi nici cum va reuşi să-i motiveze pe jucători să vorbească despre trucarea meciurilor.

Negraru a precizat că există suspiciuni de aranjament în cazul a 48 de întâlniri din primele trei eşaloane din România.

"Să recunoască este singurul lucru pe care îl cerem de la ei, noi avem capacitatea necesară să strângem alte probe. Nu poate exista o motivaţie de ordin financiar. Nu poţi cumpăra cinstea unui fotbalist. Putem să le garantăm că ceea ce s-a întâmplat cu Marius Postolache nu se va mai repeta. Sunt în momentul de faţă 48 de meciuri în privinţa cărora noi avem indicii că ar fi fost trucate. Aceste 48 de meciuri acoperă primele trei ligi din România. Ca obiectiv personal, sper ca undeva spre sfârşitul anului să putem înainta un prim set de probe care să arate că aceste meciuri au fost trucate. Cazul lui Marius Postolache face parte dintre aceste 48 de meciuri, au fost administrate probe suplimentare. Lucrurile sunt cât se poate de clare iar probele pe care le avem sunt cât se poate de concludente. Lucrurile acestea durează destul de mult, nu poţi face o analiză într-o lună. Sunt anchete care au durat şi cinci ani", a afirmat Negraru.

Fostul fotbalist Marius Postolache va încrca să-i convingă pe tinerii jucători să-i urmeze exemplul şi să dezvăluie meciurile trucate. "Sunt un fost jucător de fotbal. Scopul meu este să încerc să le explic tinerilor fotbalişti că se înâmplă ca cineva din cadrul clubului să-ţi propună anumite lucruri şi dacă spui da nu mai poţi da înapoi. M-am lăsat acum vreo trei ani, după episodul Voinţa Sibiu. Nu m-am gândit o clipă după ce am spus ce s-a întâmplat că nu voi mai avea posibilitatea să joc fotbal. Pur si simplu m-am simţit marginalizat. Nu am mai putut lua legătura cu foştii antrenori. Nu am niciun regret, am vrut să spun ceea ce se întâmplă cu majoritatea fotbaliştilor din România, dar nu au curajul să spună. În momentul când spui adevărul te simţi dat la o parte", a declarat Posolache, neputând spune însă de ce anume ar fi motivaţi alţi jucători să vorbească despre meciuri trucate.

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amantori şi Nonamatori, Emilian Hulubei, consideră că România este vulnerabilă în ceea ce priveşte trucarea meciurilor: "Este pentru prima oară când se face un program de prevenţie. Având în vedere contextul economic şi politic al României suntem o naţiune vulnerabilă la astfel de practici. Din păcate, tinerii jucători nu-şi dau seama de riscurile la care se expun. Li se pare o joacă, dar este penal şi poate avea repercursiuni foarte grave. Jucătorii sunt foarte expuşi, se feresc să nu păţeacă precum Marius Postolache, se feresc să facă declaraţii, pentru că nu au încredere nici în federaţie, nici în AFAN, nici în poliţie".

Costin Negraru a oferit detalii referitoare la ultimele acuze de meciuri trucate apărute în Liga I. El a spus că în perioada următoare va discuta cu jucătorii echipei Pandurii, după ce un oficial al clubului a fost acuzat de conducerea grupării că a aranjat un meci al formaţiei antrenate de Edi Iordănescu.

"Referitor la situaţia apărută după declaraţiile domnului Negoiţă aţi văzut primii paşi făcuţi de Federaţia Română de Fotbal. Am ales această cale pentru că din punctul nostru de vedere situaţia este de competenţa instituţiilor de aplicare a legii din România. Noi suntem dispuşi să colaborăm cu orice instituţie de aplicare a legii. Nu pot face eu comunicarea fiind vorba de o instituţie a statului. Referitor la situaţia domnului Pârvulescu, am intrat în contact cu membrii Adunării Generale a grupării Pandurii Târgu Jiu, le-am solicitat câteva documente şi în perioada imediat următoare vom trece la discuţii cu jucătorii. Am avut o serie de discuţii cu domnul Pârvulescu, urmează să ne întâlnim şi cu cei de la Pandurii", a adăugat Negraru.

El a precizat că există o stare continuă de suspiciune în ceea ce priveşte meciurile din Liga I, unele partide din finalul campionatului atrăgându-i atenţia.

Acţionarul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă l-a acuzat, la 6 mai, pe fundaşul Ştefan Bărboianu, pe care l-a dat afară de la echipă, că nu şi-a apărat corect şansele în derbiul cu Steaua, pierdut de "alb-roşii" cu scorul de 1-3, omul de afaceri precizând că ştie toate detaliile "trădării". Ulterior, Negoiţă a fost la sediul DNA, unde a dat declaraţii procurorilor.

Preşedintele CS Pandurii Târgu Jiu, Eugen Pîrvulescu, a fost suspendat la 29 aprilie trei luni din funcţie de Adunarea Generală a Acţionarilor fiind suspectat de aranjarea meciului de pe teren propriu pierdut cu scorul de 0-1, cu Universitatea Cluj, din etapa a XXVII-a a Ligii I.

Fostul atacant Marius Postolache a părăsit terenul de joc fără voia antrenorului Alexandru Pelici, în timpul unei partide amicale disputate în ianuarie 2012 de Voinţa Sibiu cu formaţia poloneză Cracovia în cantonamentul din Antalya, declarând ulterior, pentru Prosport, că nu a dorit să participe la "o piesă de teatru". Partida a fost câştigată de echipa poloneză cu scorul de 3-0.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOTBAL,
POSTOLACHE,
INTEGRITATE
/actualitate/marius-postolache-vrea-sa-convinga-alti-jucatori-sa-vorbeasca-despre-meciuri-aranjate-14331053
14331053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.