Marian Pirvu, director general Wetterbest: Vedem o plafonare a creşterilor de preţ la materiale de construcţii, dar preţul este totuşi de două ori mai mare faţă de august 2020. Sperăm ca în 2021 tendinţa să se inverseze

Autor: Roxana Rosu Postat la 05 octombrie 2021 46 afişări

Marian Pirvu, director general Wetterbest: Vedem o plafonare a creşterilor de preţ la materiale de construcţii, dar preţul este totuşi de două ori mai mare faţă de august 2020. Sperăm ca în 2021 tendinţa să se inverseze

Vedem o plafonare a creşterilor de preţ la materiale de construcţii în ultima perioadă, dar preţul este totuşi de 2 ori mai mare faţă de august 2020 şi nu cred că vom mai reveni la nivelul de dinainte pentru că majorarea preţurilor la energie are un impact foarte mare în costul producţiei de materiale de construcţii, a declarat Marian Pirvu, director general Wetterbest la Videoconferinţa ZF Economia verde 2021.

”Sperăm ca în 2021 tendinţa să se inverseze. Nu cred că vom reveni la preţul de dinainte, pentru că majorarea preţurilor la energie are un impact foarte mare în costul producţiei de materiale de construcţii”.

Compania a instalat la fabrică o centrală fotovoltaică prin care asigură până la 30% din consum, un proiect început în urmă cu 3 ani.

”Atunci calculasem recuperarea investiţiei în 10 ani, dar la preţurile actuale, recuperarea investiţiei este de 5 ani. Aceste centrale montate de companii sunt o soluţie foarte bună.”

Ce a mai declarat Marian Pirvu:

Susţinem eficienţa energetică prin materialele pe care le livrăm în condiţiile în care tot mai multe clădiri vor să respecte standardele în domeniu. Vrem să refolosim apa de ploaie în procesele noastre.

Există o tendinţă la nivel european de a folosi oţel verde, dar din păcate nu există prea mulţi producători. Este o oţelărie în construcţie în Suedia, care va folosi energie de la un parc de eoliene.

În ultima vreme vedem o plafonare a creşterilor de preţ la materiale de construcţii. Preţul este totuşi de 2 ori mai mare faţă de august 2020. Sperăm ca în 2021 tendinţa să se inverseze. Nu cred că vom reveni la preţul de dinainte, pentru că majorarea preţurilor la energie are un impact foarte mare în costul producţiei de materiale de construcţii. Circa 70% din costurile de producţie reprezintă costul materialelor metalice.

La oţel, preţurile au ajuns la un nivel foarte mare şi din cauza barierelor vamale introduse în UE. Plafonarea preţului la oţel a fost generată de reducerea producţiei din industria auto ca urmare a crizei semiconductorilor. Creşterea de preţ la oţel este totuşi nesustenabilă.

Avem soluţii pentru generarea energiei pe acoperiş. Grupul Kingspan este lider pe zona de eficienţă energetică pentru clădiri. Soluţiile trebuie însă să fie eficiente şi energetic şi în privinţa costurilor pentru consumatorul casnic.

România are mulţi consumatori de energie, în industrie, logistică, transporturi. Şi fiecare ar trebui să îşi instaleze o centrală fotovoltaică pe acoperiş. În câteva luni poţi deveni din consumator, producător sau proconsumator.

În cazul nostru, singurele avize de care am avut nevoie au fost de la Electrica. Este extrem de facil să intri pe această piaţă.

Până la proiectele prin PNRR, cred că sunt multe alte soluţii pentru companii pe piaţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.