Maia Sandu: Republica Moldova a elaborat planuri de urgenţă pentru scenarii „pesimiste”

Autor: Andreea Tobias Postat la 04 mai 2022 109 afişări

Maia Sandu: Republica Moldova a elaborat planuri de urgenţă pentru scenarii „pesimiste”

Republica Moldova a elaborat planuri de urgenţă pentru scenarii „pesimiste" pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, a declarat preşedintele ţării, Maia Sandu.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Sandu a declarat că Moldova nu vede o ameninţare „iminentă" de propagare a tensiunilor din conflictul din Ucraina, în ciuda „provocărilor" separatiştilor pro-ruşi din Transnistria, care au raportat o serie de atacuri şi explozii în regiune, pe care le-au atribuit Kievului, conform The Guardian.

Sandu şi guvernul său au pus incidentele pe seama grupărilor separatiste „pro-război" şi au denunţat comentariile de luna trecută ale unui general rus, potrivit cărora Rusia ar avea ca obiectiv să acapareze teritoriul ucrainean pentru a face legătura cu separatiştii din Moldova.

Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să atragă Moldova în război. Kremlinul şi-a exprimat „îngrijorarea" cu privire la situaţia din regiunea separatistă din Moldova.

Întrebată dacă este îngrijorată de tensiunile din zilele următoare, Sandu a răspuns: „nu vedem nicio ameninţare iminentă pentru viitorul apropiat, dar, desigur, avem planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii, care sunt mai puţin optimiste sau care sunt pesimiste”.

Ea a repetat descrierea tensiunilor ca fiind „provocări" ale separatiştilor şi a declarat că poliţia face tot ce poate pe partea sa de Nistru pentru a asigura stabilitatea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.