Lupta Americii cu austeritatea bugetară, faza I

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 ianuarie 2013 17 afişări

Jocul de-a termenul limită până la care SUA ar fi putut îndrăzni să amâne adoptarea pachetului de austeritate fiscală fără să pice în recesiune a luat o pauză de două luni, timp în care combatanţii republicani şi democraţi vor pregăti, cel mai probabil, un nou spectacol politic pe tema reducerii cheltuielilor federale.

Reducerea cheltuielilor aprobată în această săptămână de către Congresul SUA, cu un total estimat de aproape 160 mld. euro, este a doua componentă a ieşirii din criza aşa-numită a "piscului fiscal", numit aşa fiindcă reprezintă plastic efectul expirării concomitente a mai multor facilităţi fiscale promovate de administraţiile Bush şi Obama. Prima componentă, în valoare de cca 620 mld. dolari, este cea referitoare la eliminarea unor deductibilităţi şi majorarea impozitelor pentru americanii cu venituri de peste 400.000 de dolari pe an şi familiile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an, ceea ce afectează cca 1% dintre americani - măsură combătută puternic de republicani şi susţinută de preşedintele Barack Obama.

Pentru moment, compromisul la care au ajuns cele două partide în privinţa evitării "piscului fiscal" s-a dovedit mulţumitor pentru pieţele financiare, care au crescut concertat, deşi majoritatea economiştilor americani tind să considere că efectul pachetului de austeritate menit să evite "piscul fiscal" va fi o reducere a creşterii economice cu cca 1,5%. Momentul din februarie al dezbaterii pe marginea tăierii cheltuielilor va aduce însă noi tensiuni, mai ales că este aproape coincident cu termenul când SUA îşi vor atinge iarăşi plafonul de îndatorare, ceea ce va atrage alte certuri politice pe tema unei noi majorări a plafonului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lupta-americii-cu-austeritatea-bugetara-faza-i-10431011
10431011
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.