La o lună de la izbucnirea războiului, Moscova încă plăteşte Kievul pentru transportarea gazelor naturale către Europa. Fluxurile zilnice de gaze din Rusia au crescut la un moment dat cu 50% faţă de minimele lunii ianuarie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 martie 2022 36 afişări

La o lună de la izbucnirea războiului, Moscova încă plăteşte Kievul pentru transportarea gazelor naturale către Europa. Fluxurile zilnice de gaze din Rusia au crescut la un moment dat cu 50% faţă de minimele lunii ianuarie

Cel mai important război european din ultimii 77 de ani a izbucnit în urmă cu aproximativ o lună, pe 24 februarie, însă Rusia transportă, de fapt, mai multe gaze naturale prin Ucraina, iar Moscova încă plăteşte integral Kievul pentru transportarea gazelor spre Europa, relatează Bloomberg.

Fluxurile zilnice de gaze din Rusia au crescut la un moment dat cu peste 50% faţă de minimele lunii ianuarie, exporturile care trec prin conductele ucrainene dublându-se pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să efectueze achiziţii, o consecinţă directă a invaziei ruseşti.

Exporturile celui mai mare furnizor european au devenit mai ieftine prin comparaţie cu achiziţionarea gazului de pe piaţa spot, iar Rusia încă plăteşte transporturile în valută forte, spune Iuri Vitrenko, CEO al NJSC Naftogaz, cea mai mare companie de petrol şi gaze deţinută de statul ucrainean.

Este o situaţie ciudată pentru factorii de decizie politică din Europa, care au impus mai multe serii de sancţiuni asupra Moscovei, într-un efort de reducere a resurselor necesare continuării conflictului armat. Ştirea a apărut, de asemenea, într-un moment în care guvernele europene promit să renunţe treptat la gazul rusesc, plănuind să menţină deschise centralele nucleare şi fabricile de cărbune pentru o perioadă mai lungă de timp şi să importe mai multe gaze naturale lichefiate din ţări precum Statele Unite şi Qatar.

Randamentele obligaţiunilor ruseşti încep să crească în urma reluării tranzacţionării după o pauză de aproape o lună

Fluxurile de gaze ruseşti către Europe au ajuns la cel mai ridicat nivel din luna decembrie în primele 48 de ore de la declanşarea războiului. Exportatorul controlat de stat Gazprom PJSC a spus că proviziile au crescut datorită unui număr mai mare de comenzi din partea consumatorilor europeni. Transporturile prin alte conducte majore ruseşti – prin Belarus şi Polonia, cu destinaţia Germania – au fost reluate, după o pauză de două luni.

Creşterea subliniază, de altfel, lipsa de opţiuni a consumatorilor europeni pe termen scurt, spun analiştii gigantului bancar american JPMorgan Chase.

Naftogaz le-a cerut Europei şi aliaţilor săi să pună plăţile pentru fluxurile de energie ale Moscovei într-un cont de garanţie până în momentul în care preşedintele Vladimir Putin va decide să îşi retragă trupele din Ucraina.

Anterior, Ucraina a declarat că Gazprom plăteşte anual circa două miliarde de dolari pentru serviciile asociate transportului de gaze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
plati,
rusia,
razboi,
moscova,
transport,
ucraina,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.