Lucruri din viaţa reală care sunt bazate pe invenţii ale NASA

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 06 decembrie 2016 283 afişări

Lucruri din viaţa reală care sunt bazate pe invenţii ale NASA

NASA a publicat cea mai recentă ediţie a Spinoff, care cuprinde prezentări a 50 de tehnologii care au devenit folosite în viaţa de zi cu zi şi care iniţial au fost utilizate pentru misiuni NASA sau în cercetare, relatează Business Insider. De pildă calitatea înaltă a imaginilor de tip selfie îşi are originea în cadrul agenţiei.

Din 1976, NASA publică anual un astfel de document care prezintă proiecte ce folosesc tehnologie iniţial utilizată de cercetătorii din cadrul agenţiei.

Iată câteva dintre ele.

  1. camerele de testare pentru impact

NASA avea nevoie de camere care să înregistreze imagini la o viteză foarte mare, pentru paraşutele de testare ale sistemelor de aterizare. Tehnologia folosită pentru acestea este acum utilizată de camerele folosite pentru camerele care filmează testele de impact.

  1. imagini bazate pe tehnologie laser

NASA folosea tehnologisa laser pentru a măsura distanţele. Printre altele, tehnologia are aplicaţii pentru hărţi de înaltă rezoluţie. Agenţia a ajutat la dezvoltarea unor device-uri mai mici, care au aplicaţii în viaţa de zi cu zi. Arheologii, de pildă, utilizează tehnologia pentru a depista artefacte sub pământ.

  1. de la şurubelniţă la cluburile de golf.

Se pare că există ceva asemănări între tehnicile folosite în designul pentru obiecte destinate spaţiului şi tehnicile aplicate în construcţia terenurilor de golf. O inovaţie numită Spiralock este de fapt un tip şurubelniţă, folosită deopotrivă de NASA şi pentru cluburile de golf.

  1. Instrumente pentru chirurgia craniană

Neurochirurgii folosesc instrumente cu electricitate pentru a tăia şi cauteriza ţesutul. Dar electricitatea generează căldură puternică, aşa că aceasta trebuie disipată în mod sigur, pentru a evita afectarea tesutului sănătos din creier

O companie numită Thermacore are o soluţie pe care NASA a folosit-o încă de la începuturile programelor dedicate zborurilor spaţiale. O variantă în dimensiune redusă a acestei tehnologii este folosită acum în domeniul medical.

  1. Protecţie împotriva cutremurelor

O tehnologie dezvoltată de NASA folosea combustibil lichid pentru a preveni vibraţiile pe racheta Ares 1 a fost folosită şi pentru a stabiliza clădiri şi poduri în timpul cutremurelor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.