Lovitură URIAŞĂ pentru salariaţi după terapia şoc a guvernului PSD. Sumele pe care le vom plăti sunt enorme. Cât scoate din buzunar un angajat cu 5000 lei salariu

Postat la 11 decembrie 2017 1244 afişări

Modificările aduse de Guvern în domeniul impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale creează o discrepanţă semnificativă între sumele plătite de salariaţi şi de PFA, având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 oricât de mult ar câştiga pe lună o persoană fizică din activităţi independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuţii va fi acelaşi, adică 665 lei/lună, arată o analiză realizată de Claudia Sofianu, Partener EY România.

Lovitură URIAŞĂ pentru salariaţi după terapia şoc a guvernului PSD. Sumele pe care le vom plăti sunt enorme. Cât scoate din buzunar un angajat cu 5000 lei salariu

Astfel, în contextul în care un salariat câştigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeaşi povară fiscală (impozit pe venit şi contribuţii sociale individuale) ca şi persoana care câştigă un venit din activităţi independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei).

 

Această diferenţă de nromă rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară (i.e., prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuţiile sociale în cazul veniturilor din activităţi independente. Deşi venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfăşoară activităţi independente poate fi unul ales, e puţin probabil ca acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege. 

 

În consecinţă, începând cu 1 ianuarie 2018, deşi contribuţiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creştere, cele plătite pentru veniturile din activităţi independente sunt în scădere.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.