Locul unic din România! Este un colţ de rai binecuvântat. Are ceva de nepreţuit

Postat la 10 februarie 2024 104 afişări

Locul unic din România! Este un colţ de rai binecuvântat. Are ceva de nepreţuit

Loc unic în România! Bilbor, cel mai nepoluat sat din întreaga ţară 

Sfântul colţ din ţara noastră, Bilborul, străluceşte ca o bijuterie naturală, îmbrăţişând o biodiversitate excepţională ce i-a adus statutul de zonă protejată în două niveluri: naţional şi local.

În această oază de puritate, influenţele altitudinii conduc la dominarea pădurilor de răşinoase, dar cu o varietate spectaculoasă de specii vegetale şi animale ce trăiesc exclusiv în această regiune, fiind ocrotite cu stricteţe de lege.

Bilbor este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Harghita, Transilvania, România. Aşezarea se află în mijlocul unei întinse păduri de conifere, fiind cea mai bogată aşezare din judeţ in privinţa izvoarelor de apă minerală. Şi-a câştigat renumele de a fi cel mai nepoluat loc din România.

Comuna Bilbor cea mai nordică aşezare din Judeţului Harghita[3] şi, totodată este localitatea situată la cea mai mare altitudine din acelaşi judeţ (vatra cuprinsă între 900-1050 m altitudine), numărându-se astfel printre aşezările de altitudine ale României.

Localitatea este situată în Depresiunea Bilbor, care se află în Carpaţii Orientali în grupa centrală a acestora între zona vulcanică şi cea cristalino-mezozoică, pe cursul superior al Bistricioarei. Bilborul este o depresiune de baraj vulcanic, de forma elipsoidala, avand o suprafata de 38 km patrati [4]. Este o adevărată cuvetă naturală situată în mijlocul masei muntoase. Relieful depresionar (pitoresc şi bine populat) este doar uşor denivelat, cu aspect de câmpie lacustră drenată de afluenţii bazinului superior a Bistricioarei.

Depresiunea este închisă spre vest de Munţii Călimani, la sud de Munţii Giurgeu prin grupa nordică a acestora Munţii Borsecului şi la est de Munţii Bistriţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
munte,
altitudine,
comuna

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.