Lituania, viitoarea preşedintă UE, nu este optimistă privind aderarea României la Schengen. Emisarul Vilniusului: "Este foarte dificil să promitem ceva"

Postat la 19 iunie 2013 43 afişări

Lituania, care preia preşedinţia Uniunii Europene (UE) la 1 iulie, nu este optimistă cu privire la mult-amânata aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a declarat marţi emisarul Vilniusului la Bruxelles, relatează site-ul Euractiv.com.

Lituania, viitoarea preşedintă UE, nu este optimistă privind aderarea României la Schengen. Emisarul Vilniusului: "Este foarte dificil să promitem ceva"

 Este "foarte dificil" să se promită ceva în legătură cu dificilul dosar al aderării României şi Bulgariei la Schengen, a declarat Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la Bruxelles, într-o conferinţă susţinută în capitala belgiană în care a prezentat priorităţile preşedinţiei ţării sale.

Comisia Europeană (CE) consideră că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la Schengen încă din 2010, dar un număr de state membre UE au blocat procesul, citând diverse motive, de la un control slab la frontiere, corupţie şi o lipsă de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi până la "beneficii turistice" pentru minorităţile etnice de romi din cele două ţări.

O serie de preşedinţii UE au plasat aderarea României şi Bulgariei la Schengen între priorităţile lor, Ungaria şi Polonia fiind deosebit de angajate în avansarea dosarului, în 2011. Preşedinţiile care au urmat, daneză, cipriotă şi cea curentă, irlandeză, au fost, însă, mai puţin active, opoziţia Olandei fiind deosebit de puternică în această perioadă.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lituania-viitoarea-presedinta-ue-nu-este-optimista-privind-aderarea-romaniei-la-schengen-emisarul-vilniusului-este-foarte-dificil-sa-promitem-ceva-10984640
10984640
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.