Leul îşi continuă deprecierea în raport cu euro şi se îndreaptă spre maximul istoric

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax Postat la 13 noiembrie 2019 82 afişări

Leul îşi continuă deprecierea în raport cu euro şi se îndreaptă spre maximul istoric

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu moneda euro, ajungând miercuri la un curs de 4,7635 de lei pentru un euro, la mică distanţă de cel mai ridicat nivel atins în luna ianuarie a acestui an, potrivit cursului afişat de Banca Naţională a României (BNR).

Practic, acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni, respectiv din 14 martie, când un euro a fost cotat la 4,7640 lei. Maximul istoric de 4,7648 lei pentru un euro a fost atins pe 25 ianuarie 2019, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a descris evoluţia din ultima vreme a cursului de schimb al monedei naţionale drept fluctuaţii minore, după prezentarea deciziilor de politică monetară luate miercuri, 6 noiembrie, de Consiliul de Administraţie al instituţiei.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie. Scăderea este de circa 4 bani pe perioada analizată.

Cursul oficial de miercuri, 6 noiembrie, a fost de 4,7626 lei/euro, aceasta fiind şi prima zi din ultimele trei săptămâni când a fost afişat un curs mai mare de pragul de 4,75 lei.

Isărescu spune că fluctuaţia leului, între 4,72 şi 4,76 unităţi pe euro este minoră în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau ale zlotului în Polonia, care au înregistrat variaţii mult mai mari.

Analiştii de la BT Capital Partners notează într-un raport adresat investitorilor datat 29 octombrie că dacă presiunea asupra leului se menţine, cu un curs situate peste 4,735, şi se ajunge ulterior la pragul de 4,77, am putea asista la continuarea deprecierii monedei naţionale până la 4,8 lei pentru un euro pe termen scurt/mediu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURS VALUTAR,
LEU,
BANI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.