Leul ignoră tensiunile din Ucraina şi urcă la maximul ultimelor şase luni faţă de euro

Postat la 05 mai 2014 50 afişări

Deşi criza politică din Ucraina se acutizează şi are reverberaţii în regiune, datele macro pozitive ale economiei româneşti au permis leului să urce la maximul ultimelor şase luni faţă de euro şi al ultimilor doi ani şi jumătate faţă de dolar.

Leul ignoră tensiunile din Ucraina şi urcă la maximul ultimelor şase luni faţă de euro

Leul revine pe radarele investitorilor pe fondul creş­terii economice consistente, estimată la 3-4% în primul trimestru, iar cursul de schimb a ajuns la un minim al ultimelor şase luni, în ciuda tensiunilor politice din regiune. BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4340 lei/euro, un nivel care nu mai fusese atins din noiembrie anul trecut.

Aşteptările analiştilor sunt pozitive şi pentru perioada următoare.

„Chiar dacă mişcarea agenţiei Moody’s (trecerea perspectivei ratingului suvern al României de la «negativ» la «stabil» - n.red.) nu a avut un impact major asupra pieţelor financiare, reevaluarea ratingului programată de S&P pe 16 mai ar putea fi mai interesantă. O modificare în sus a ratingului ar putea îmbunătăţi semnificativ apetitul investitorilor pentru active în lei“, consideră Anca Jelea, analist al Raiffeisen Bank.

Aprecierea leului reduce povara clienţilor cu credite în valută şi ar putea domoli creşterea aşteptată a ratei infla­ţiei, după introducerea accizei suplimentare la carburanţi în luna aprilie, dar pe de altă parte are un impact negativ asupra exporturilor, care au fost principalul motor al avansului economiei cu 3,5% anul trecut.

Leul a avut vineri una dintre cele mai bune şedinţe de tranzacţionare din ultimul an şi a consemnat un avans de doi bani faţă de euro. Aceasta înseam­nă circa jumătate din terenul câştigat de moneda naţională în ultimele două săptămâni, de aproape un procent.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/leul-ignora-tensiunile-din-ucraina-si-urca-la-maximul-ultimelor-sase-luni-fata-de-euro-12584511
12584511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.