Legea prin care Instituţia Prefectului din Giurgiu e transferată de la MAI, neconstituţională - surse

Postat la 25 septembrie 2019 57 afişări

CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis privind Legea prin care clădirea Prefecturii judeţului Giurgiu este trecută din domeniul public al statului şi din administrarea MAI în domeniul public al judeţului Giurgiu, au declarat surse din instituţie.

Legea prin care Instituţia Prefectului din Giurgiu e transferată de la MAI, neconstituţională - surse

Judecătorii CCR au admis, miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea prin care clădirea Prefecturii judeţului Giurgiu este trecută din domeniul public al statului şi din administrarea MAI în domeniul public al judeţului Giurgiu, au declarat surse din cadrul instituţiei pentru MEDIAFAX. Astfel, legea este neconstituţională.

Pe 25 iulie, şeful statului a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei legi.

„Prin conţinutul său normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine art. 1 alin. (4) şi alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1), art. 120 alin. (1), precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie”, arată preşedintele Iohannis în textul sesizării formulate la Curtea Constituţională, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Klaus Iohannis argumentează că prevederile Codului civil arată că „bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice. În celelalte cazuri, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale şi invers se face în condiţiile legii”.

Şeful statului mai susţine că „bunurile care nu constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice pot fi transferate din proprietatea publică a statului în cea a unităţilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre a Guvernului”.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
giurgiu,
lege,
neconstitutional,
institutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.