Legea plafonării dobânzilor a deschis cutia Pandorei: Bancherii dau vină pe români că au aşteptări ”iraţionale” de la bănci.

Postat la 12 martie 2018 112 afişări

Legea plafonării dobânzilor a iscat o nouă ofensivă în rândul băncilor, care acuză că o eventuală plafonare ar duce la scăderea creditării şi a consumului, ar afecta investiţiile şi, în final, ar duce la o atenuare a creşterii economice.

Legea plafonării dobânzilor a deschis cutia Pandorei: Bancherii dau vină pe români că au aşteptări ”iraţionale” de la bănci.

ARB susţine că nemulţumirea românilor faţă de dobânzile la credite porneşte de la un  populism alimentat de promisiuni false şi de la o educaţie financiară precară, clienţii având aşteptări nerealiste de la bănci.

 

”Cercul vicios al populismului pleacă de la promisiuni false care duc automat la aşteptări nerealiste, nemuţumiri, situaţii conflictuale, procese în instanţă finalizate cu dezamăgire. Aceasta duce la lipsă de încredere în sistemul bancar şi la autoexcludere financiară de tipul <nu mă mai ating de credite>”, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Preşedinte executiv Alpha Bank, în cadrul unui eveniment desfăşurat luni la Institutul Bancar Român, întrebat care ar fi o variantă viabilă a plafonării dobânzilor, în contextul actual al populismului.

 

El spune că, pe fondul unei educaţii financiare precare, aşteptările iraţionale „duc la nemulţumiri faţă de ceea ce există în prezent”.

 

Bancherul lansează un ”avertisment” la adresa clienţilor nemulţumiţi de condiţiile primite, dând chiar exemplul legii dării în plată, unde încă sunt ”multe cazuri încă în instanţă”.

 

„Situaţiile conflictuale sunt rezolvate în instanţă cu o mare dezamăgire pentru cei care le iniţiază. Dacă discutaţi cu cei care au iniţiat aceste lucruri, veţi observa o nemulţumire foarte mare. Această dezamăgire duce la accentuarea lipsei de încredere în sistem. Ea duce la un fel de autoexcludere financiară de tipul – nu mă mai ating de credite. În secolul 21 nu e atât de bine să faci asta”.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.